Michal Babák

  • Republika
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.07.2012 11:27:03

Snahu o snížení daně na naftu nevzdáme

Snahu o snížení daně na naftu nevzdáme

Argumenty, kterými vláda odmítla poslanecký návrh VV na snížení spotřební daně z motorové nafty, ukazují, že nemá skutečnou vůli podpořit konkurenceschopnost českých provozovatelů nákladní dopravy, říká Michal Babák.

Poslanci Věcí veřejných navrhli novelou snížit DPH na motorovou naftu, což by mohlo ve výsledku snížit její cenu, která je ve srovnání s okolními zeměmi výrazně vyšší. „Naším cílem bylo, aby stoupla u mezinárodní kamionové přepravy poptávka po čerpání nafty u nás.Podpořilo to by to nejen české nákladní dopravce, ale vydělal by na tom i stát, protože by mu do rozpočtu i při snížené sazbě daně z vyšší spotřeby přiteklo mnohem víc peněz. Což ostatně ukazuje i praxe v okolních zemích,“ vysvětluje poslanec VV Michal Babák.

 Vláda však k tomuto návrhu vystavila  odmítavé stanovisko. „Vláda argumentuje technickými  nedostatky našeho návrhu, ale to považujeme za pouhé výmluvy, protože jsme připraveni je v rámci legislativního procesu ve sněmovně odstranit. Jestliže nám vláda vytýká, že pracujeme s nepřesnými čísly, nezbývá než konstatovat, že ona sama pro jistotu nepracuje se žádnými. A pokud nám vytýká, že náš návrh nerespektuje letité mezinárodní smlouvy, je třeba připomenout, že je dávno nedodržují ani okolní země,“ dodává Michal Babák. „Jde nám o princip, proto rozhodně na tuto aktivitu nerezignujeme a jsme připraveni ke změnám, pokud povedou ke změně k lepšímu,“ uzavírá Michal Babák.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama