ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2010 14:15:42

Michal Doktor: Radiofórum

Michal Doktor: Radiofórum

04.01.2010, Radiožurnál

 Moderátor (Jan Bumba):
Ve spojení jsme teď s místopředsedou ČSSD, poslancem Milanem Urbanem. Dobrý večer.
 
Milan Urban, místopředseda ČSSD:
Dobrý večer a vše dobré posluchačům do nového roku.
 
Moderátor (Jan Bumba):
A také poslancem ODS, Michalem Doktorem. Dobrý večer i vám.
 
Michal Doktor, poslanec PS PČR (ODS):
Dobrý večer vám i posluchačům.
 
Moderátor (Jan Bumba):
Pánové, oba jste členy rozpočtového výboru Sněmovny. Více než sto devadesát dvě miliardy schodku v loňském roce je ještě víc, než donedávna očekávalo Ministerstvo financí, i z vašeho pohledu ještě horší, než se čekalo? Pane Urbane?
 
Milan Urban, místopředseda ČSSD:
Tak především musím říct, že to je největší rozpočtové dobrodružství, které jsme tady zažili od roku 1993. Nakonec ten deficit je největší od roku 1993. Součet deficitů roku 2006, 2007 i 2008 je menší než ten deficit za rok 2009. Já myslím, že podstatné je na tom to, že ten rozpočet, když byl sestavován v roce 2008, někdy v červnu. Kdy plánovala tehdejší Topolánkova vláda s ministrem financí Kalouskem a také s panem Janotou jako náměstkem ten rozpočet s třiceti osmi miliardovým deficitem, tak pochopím, že nemohli předpokládat tak dramatické dopady hospodářské krize. Ale co mě vadí, je, že nereagovali ani v lednu, ani v únoru, ani v březnu nějakou korekcí. To znamená, že kdybych to řekl zjednodušeně ...
 
Moderátor (Jan Bumba):
K čemu by taková korekce byla, dejme tomu v březnu?
 
Milan Urban, místopředseda ČSSD:
No oni viděli, že dům už hoří a ve své podstatě ho nechali shořet. A pak přišel pojišťovák pan Janota a sečetl vlastně náklady, které z toho ...
 
Moderátor (Jan Bumba):
Počkejte, nechali hořet. Jak jsme slyšeli ministra financí, který říká, že naprosto dominantním důvodem byla ekonomická krize?
 
Milan Urban, místopředseda ČSSD:
No byla krize z hlediska propadu příjmů státního rozpočtu. Ale na výdajové straně neudělal nikdo žádnou korekci. Ani Topolánkova vláda, ani Fischerova vláda. Kdyby se snažili dopady té krize řešit v průběhu roku 2009, tak určitě by ten rozpočet na rok 2010 mohl vycházet z jiných principů.
 
Moderátor (Jan Bumba):
Pane Doktore, i vás se zeptám podobnou otázku. Více než sto devadesát dvě miliardy schodku, to je skutečně olbřímí číslo. I vás zaskočilo?
 
Michal Doktor, poslanec PS PČR (ODS):
Je to strašlivé číslo. Mě osobně nezaskočilo. Já jsem avizoval v červnu, v květnu, v červnu loňského roku tohle riziko bylo dopočitatelné. A je mi k smíchu, ale k pláči zároveň, když teď naslouchám svému kolegovi, panu poslanci Urbanovi, který trápí pana ministra financí, kritizuje minulou vládu. A před třemi týdny zvesela, aby České republice ulevil, ještě zvyšoval výdaje a zvyšoval dluhy České republiky. Samozřejmě že žádnou korekcí, žádnou korekcí návrhu státního rozpočtu nešlo ten celkový dluh zmenšit. Poslanecká sněmovna by žádné revize výdajů, žádné větší úspory neodsouhlasila. Ona by je naopak ještě zvětšila. A ten reálný dluh by byl ještě vyšší.
 
Moderátor (Jan Bumba):
Pánové, ale nevracejme se teď do minulosti. Nepátrejme po tom, kdo za všechno může, i když to samozřejmě je také zajímavé. Podívejme se teď trošku do budoucnosti. Jak chtějí vaše strany bojovat proti dalšímu prohlubování schodku? Pane Doktore?
 
Michal Doktor, poslanec PS PČR (ODS):
Tak je samozřejmě třeba zvýšit schopnost státu vybírat daně. Z těch slov pana ministra financí je zjevné jedno. Podívejte, kam ten náraz té krize směřoval nejdříve? Do oblasti přímých daní. A my dlouhodobě říkáme. Zvyšovat břemeno v oblasti přímých daní je hloupost. Je to první prostor, kde jakýmkoliv výkyvem ekonomické aktivity státu a soukromých sektorů okamžitě ztratíte na výběru daní.
 
Moderátor (Jan Bumba):
To znamená, že ani ....
 
Michal Doktor, poslanec PS PČR (ODS):
Je třeba dále, je třeba dále přesouvat tu daňovou zátěž do oblasti spotřebních daní a do oblasti daně z přidané hodnoty.
 
Moderátor (Jan Bumba):
A ani takovýto vývoj veřejných rozpočtů vás nevede ani k úvaze o tom, že by ODS přistoupila znovu na progresivní zdanění?
 
Michal Doktor, poslanec PS PČR (ODS):
Pane redaktore, vyšším zdaněním, vyšší daňovou zátěží v oblasti přímých daní, byste dosáhl jedině toho, že dnes by bylo na dlažbě, respektive bez práce více lidí. Větší zátěž, větší odvody je přesně to, čemu jsme se bránili. Však o tom také pan ministr financí mluvil. My jsme těm firmám a těm soukromníkům ulevili, aby nemuseli tolik propouštět. Aby vůbec tu krizi přežili. Proto zvyšovat tam daňovou zátěž je nesmysl.
 
Moderátor (Jan Bumba):
Pane Urbane, co hodlá dělat sociální demokracie pro to, aby se neprohluboval schodek státního rozpočtu?
 
Milan Urban, místopředseda ČSSD:
Já bych chtěl v prvé řadě říci, že my nechceme, aby ten deficit, který už tak je vysoký na rok 2009, tedy těch sto šedesát dva miliard a něco, aby se dále navyšoval.
 
Moderátor (Jan Bumba):
To znamená, žádný třináctý důchod, žádné proplácené první tři dny nemocenské?
 
Milan Urban, místopředseda ČSSD:
Třináctý důchod, pane redaktore, vůbec nejde na vrub rozpočtu, ale na vrub dividend společnosti ČEZ. To znamená, nezvyšuje deficit. Ani ty ostatní věci, které jsme prosadili ve Sněmovně, tak nejdou na zvyšování deficitu. My trváme na tom, že deficit má být těch sto šedesát dva a kousek miliard. Pokud to nejde jinak z hlediska vlády. Ale určitě ho nebudeme, určitě ho nebudeme navyšovat. Naše recepty jsou jasné. Šetřit ve státní správě. A tam ten prostor je veliký. Já bych mohl mluvit o zbytečných výdajích investic do techniky Ministerstva obrany, tedy armády. Nehledě na to, že to jsou dodávky ze zahraničí, takže českému průmyslu vůbec nepřispívají. A mohl bych mluvit o dalších krocích, ale na to není čas. Samozřejmě vybírat daně, s tím já souhlasím. Vybírat je tak, aby skutečně každý, kdo má daňovou povinnost, tak aby ji naplnil. Tam podle našeho názoru jsou také velké rezervy. Ale je to i o přehodnocení priorit v rámci rozpočtu. My prostě tu strukturu, ten vnitřek toho rozpočtu si představujeme úplně jinak.
 
Moderátor (Jan Bumba):
Jistě se k této debatě ještě vrátíme. Pánové, oběma vám děkuji. Místopředseda CSSD, poslanec Milan Urban. A poslanec ODS Michal Doktor.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama