Michal Malý

  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2021 7:39:32

Prosím, rozhlédněte se.....

Prosím, rozhlédněte se.....

Máme za sebou druhou adventní neděli a Vánoce přede dveřmi. Mnozí budou poprvé na Štědrý den sami. Bude to nejtěžší den jejich života, na který někteří z nich budou mít tendenci sáhnout. Prosím, rozhlédněte se, zda někoho takového nemáte v okolí.

Zažil jsem několik Vánoc, kdy jsem zůstal sám. Nebyl jsem schopen postavit a nazdobit stromek, ani zahradu světýlky. Když jsem se vracel autem z práce domů do mého azylu v Kamenném Přívoze, věděl jsem, že mimo milovaného obranáře na mě nikdo nečeká.

Projížděl jsem vyzdobenými městečky a obcemi, míjel nasvícené domy, zahrady týdny předem plné světelných řetězů a cítil jsme neskonalý smutek, nespravedlnost, samotu. Ti nejbližší mě nechali samotného, protože potkali někoho, kdo jim připadal lepší, či našli místo, které považovali za lepší.

Jednou jsem se vracel domů v dost nedobrém rozpoložení a po příjezdu jsem napsal snad první básničku v životě. „Černo černá tma“. Byla hodně depresivní, doslova ze mě vyjela. Končila ale pozitivně, „poděkováním“ mému obranáři, který na mě vždy čekal a radostně mě vítal.

Jakkoli to někomu může připadat infantilní, tem čtyřnohý kámoš mě držel nad vodou. Takto jsem prožil dvoje Vánoce. Třetí už jsem se naštval, koupil, postavil a nazdobil stromek (k velké radosti obranáře) a s Nerem jsme si udělali Štědrý večer.

Ten den mě vlastně postavil na nohy i díky tomu hafošovi, ke kterému jsem cítil odpovědnost a on mi dával lásku a radost. Uvědomil jsem si, že musím zvednout hlavu a porvat se, aby bylo líp, abych nebyl sám a podařilo se. Dal jsem to.

Ne každý ale tu sílu najde, zvláště, pokud je starší senior a přišel o partnera, se kterým prožil celý život. Ne každý má rodiče v pravém smyslu slova. Milující, chápající. Každý člověk nemá takového přítele, který nezištně pomůže v nejtěžší chvíli.

Naši prarodiče dávali na štědrovečerní stůl talíř navíc. Pro někoho potřebného, pro nenadálého pocestného. Prosím, udělejte to také a nenechávejte ten talíř prázdný a místo u stolu neobsazené. Pozvěte někoho, kdo zůstal sám. Není podstatné, zda jej znáte, ale můžete mu zachránit život.

Hezké svátky všem

Michal Malý

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama