Michal Ratiborský

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2022 19:12:00

Možné dvojí zdanění je nežádoucí

Možné dvojí zdanění je nežádoucí

Projev na 31. schůzi Poslanecké sněmovny 7. července 2022, k návrhu zákona o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a o zabránění daňovému úniku a vyhýbání se daňové povinnosti.

Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, předkládaná mezinárodní smlouva mezi vládou České republiky a vládou Státu Katar o zamezení dvojímu zdanění v oboru daní z příjmu a o zabránění daňového úniku a vyhýbání se daňové povinnosti byla podepsána nedávno, 21. června 2022. Ministr financí Zbyněk Stanjura, jak již tady zmínil, podepsal smlouvu o zamezení dvojímu zdanění se svým ministerským protějškem Ali bin Ahmedem Al Kuwarim při příležitosti své návštěvy v katarském hlavním městě Dauhá.

V obou zemích nyní proběhne standardní legislativní proces vedoucí ke vstupu smlouvy v platnost a k jejímu následnému praktickému provádění. Oba ministři se shodli také na nutnosti brzkého uzavření Dohody o ochraně investic, která by mohla být mezi oběma státy podepsána do konce roku 2022. Dle předkládací zprávy byla připravena na základě vzorových modelů OECD a OSN, přičemž odráží i vnitrostátní právní předpisy obou zemí. Smlouva přinese vedle jednoznačného určení, které příjmy podléhají zdanění ve které zemi, také posílení právního postavení českých podnikatelských subjektů provozujících hospodářské aktivity v Kataru a naopak.

Uzavřením smlouvy se zvýší právní jistota investorů i ostatních daňových subjektů obou zemí a podpoří se rozvoj ekonomických vztahů s Katarem, který patří mezi nejbohatší státy na světě. Nominální HDP na hlavu za minulý rok činil dle statistik Mezinárodního měnového fondu téměř 63 000 USD. Sjednávání smluv o zamezení dvojímu zdanění patří mezi důležitou agendu daňové sekce Ministerstva financí. ČR má díky tomu aktuálně v platnosti 93 takových smluv, ze kterých profitují nejen čeští podnikatelé, ale i samotná ČR. Možné dvojí zdanění je nežádoucí, neboť snižuje příjmy, které rezidentům - fyzickým a právnickým osobám jednoho státu plynou ze státu druhého. Může se jednat zejména o příjmy z provádění stavebních, montážních, výzkumných a jiných činností, z využívání patentů a jiných průmyslových práv, technických znalostí a zkušeností, výrobně technických poznatků, z úroků, majetkových účastí, výrobní a technické kooperace a z jiných zdrojů.

Dvojí zdanění postihuje také např. příjmy z využívání autorských práv k dílům literárním, uměleckým a vědeckým, penze, příjmy ze zaměstnání a příjmy výkonných umělců a sportovců. Mezinárodní smlouva má odstranit jednu z překážek rozvoje vzájemných hospodářských vztahů mezi oběma státy a zvýší právní jistotu investorů. Doporučuji proto propustit do druhého čtení a přikázat zahraničnímu výboru. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama