Michal Ratiborský

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.07.2019 12:41:01 - Jarmila271

Návštěva věznice v Pakistánu

Dobrý den pane poslanče,
dnes jsem četla v Lidovkách o vaší návštěvě české pašeračky v Pakistánu. V této souvislosti jste zmínil, i řidiče p. Sagana vězněného ve Fr. Nevím jestli mi něco uniklo, ale jste první kdo tvrdí, že je p.Sagan vězněn právem. Předpokládám tedy, že o migrantech věděl a převážel je za úplatu. Odkud máte tyto informace? Poslední oficiální zprávy v médiích byly, že p. Sagan obvinění popírá, na možné černé pasažéry policii sám upozornil a migranti při výslechu potvrdili, že do nákladního prostoru vlezli bez jeho vědomí. Podnikáte nějaké kroky k jeho přesunu do české věznice?? Proč má větší péče pašeračka a gangster než řidič s pochybnou vinou? (https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/radovan-krejcir-vezeni-jar-dipomacie-trest-v-cesku.A1). Postupuje ČR proti pašerákům převážejícím migranty stejně tvrdě jako Fr? Každou chvíli je ve zprávách, že na dálnici zadrželi dodávku s x migranty, ale nic o tom, že by řidič dostal 6let natvrdo. Děkuji za odpověď. S pozdravem Jarmila

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.07.2019 10:03:31 - Michal Ratiborský
Vážená paní Jarmilo, fakta o případu pana Sagana byla prezentována na jednáních orgánů poslanecké sněmovny. Pan Sagan byl ve Francii řádně odsouzen za usnadnění nezákonného vstupu, pohybu či pobytu uprchlíků. Navíc byl z pohledu francouzského práva recidivistou. U odvolacího soudu se potvrdila skutková podstata případu i důkazy. A o rozsudcích francouzských soudů nemám důvod pochybovat. Co se týká extradice pana Sagana, tak žádné kroky neprobíhají, neboť pan Sagan o nic takového nepožádal. A pašeračka nemá nijak lepší péči, pouze jsme ji navštívili v rámci pracovní cesty, která měla prioritně zcela jinou náplň.

Pokud jde o odhalování pašování nelegálních migrantů na českém území, policie má dle mého soudu dobré výsledky. V roce 2018 bylo odhaleno při nelegální migraci na území ČR celkem 4992 osob, z toho 339 osob bylo zjištěno při nelegální migraci přes vnější schengenskou hranici ČR a 4653 osob při nelegálním pobytu na území ČR. Statistiky o počtech odsouzených ve vztahu k tomuto typu kriminality nemám k dispozici a obávám se, že statistická evidence není tak podrobná.