ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.09.2009 14:32:19

MASOPUSTNÍ MASKY SE BUDOU UCHÁZET O ZAPSÁNÍ NA SEZNAM UNESCO

MASOPUSTNÍ MASKY SE BUDOU UCHÁZET O ZAPSÁNÍ NA SEZNAM UNESCO

Vesnické masopustní obchůzky a masky na Hlinecku se budou ucházet o zápis do seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO.

<br /> <div class="fix"><!-- workaround --></div> Nominační žádost zítra (25. 8.) předá v sídle UNESCO v Paříži zpracovatelka nominace Ilona Vojancová, ředitelka Souboru lidových staveb Vysočina, v doprovodu vedoucího referátu UNESCO při Ministerstvu kultury Michala Beneše. V souladu s prováděcími pravidly UNESCO se očekává, že o konečném osudu žádosti bude rozhodnuto na podzim roku 2010. Ministerstvo kultury předkládá v letošním roce orgánům UNESCO další žádost o zápis, která do tohoto seznamu nominuje vesnické masopustní obchůzky a masky na Hlinecku. Tento fenomén byl spolu s dalšími zapsán na základě doporučení Národní rady pro tradiční lidovou kulturu a po souhlasu ministra kultury 16. června letošního roku do nově zavedeného Seznamu nemateriálních statků tradiční a lidové kultury ČR. Zapsání do národního soupisu je jednou z podmínek pro předložení nominačního návrhu orgánům UNESCO. Zavedení národního soupisu je pro ČR závazné jako jeden z úkolů Úmluvy o zachování nemateriálního kulturního dědictví. ČR je od 18. května letošního roku další stranou této úmluvy, jsou pro nás tudíž veškeré úkoly z ní vyplývající závazné. Vesnické masopustní obchůzky a masky na Hlinecku jsou nominovány k zápisu do seznamu UNESCO tak, jak jsou po několik generací udržovány v nezměněné podobě v obcích mikroregionu Hlinecko (tj. Studnice, Vortová, Hamry a Hlinsko – místní část Blatno). V posledních desetiletích k jejich studiu, vhodné prezentaci a odborné dokumentaci přispělo blízké odborné zázemí Souboru lidových staveb Vysočina (detašované pracoviště NPÚ, ú. p. Pardubice), zejména práce PhDr. Ilony Vojancové. Na zpracování nominace spolupracovalo Ministerstvo kultury a Národní ústav lidové kultury ve Strážnici. 31. srpen 2009 je konečným termínem pro předložení nových nominací k zápisu do Reprezentativního seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva. Tento seznam je založen Úmluvou o zachování nemateriálního kulturního dědictví (UNESCO) a je pokračovatelem předchozího systému UNESCO, známého pod názvem Mistrovská díla ústního a nemateriálního dědictví lidstva. Do tohoto seznamu byl v roce 2005 zapsán první fenomén z oblasti tradiční lidové kultury České republiky - slovácký verbuňk.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama