ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.09.2009 13:01:08

Seznamte se - odbor prevence kriminality

Seznamte se - odbor prevence kriminality

Ministerstvo vnitra se otevírá veřejnosti, nahlédněte pod pokličku jeho útvarů, seznamte se s lidmi uvnitř úřadu a jejich prací.

&nbsp;<h1>Programy prevence kriminality</h1> <p><br /><strong>Dotace</strong> ze státního rozpočtu <strong>do oblasti prevence kriminality</strong> prostřednictvím Ministerstva vnitra jsou poskytovány již od roku 1996, v posledních šesti letech v ustáleném objemu přibližně <strong>80 mil. Kč ročně</strong>. </p> <p>V současné době je dotační systém realizován na základě „<strong>Strategie prevence kriminality na léta 2008 až 2011</strong>“ (dále jen Strategie) schválené usnesením vlády České republiky ze dne 15. října 2007 č. 1150; finanční prostředky jsou vyčleněny v kapitole státního rozpočtu Ministerstvo vnitra. <br />Dotace jsou účelově vázány na<strong> výdaje spojené s realizací preventivních programů </strong>městské, krajské a republikové úrovně dle priorit stanovených ve Strategii.</p> <p>&nbsp;Projekty jsou zaměřovány na : </p> <ul><li>snižování majetkové a násilné kriminality</li><li>eliminaci kriminálně rizikových sociálně patologických jevů</li><li>omezování příležitostí k páchání trestné činnosti, na zvyšování rizika pro pachatele, že bude dopaden&nbsp;</li><li>informování občanů o legálních možnostech ochrany před trestnou činností. </li></ul> <p>Jedním z hlavních <strong>cílů</strong> Strategie je <strong>posilování odpovědnosti a kompetencí krajů při provádění preventivní politiky</strong>. Proto o zařazení obcí a přidělení dotace v rámci krajského programu rozhodují kraje samostatně. Přidělení dotací předkládaným projektům v rámci městské úrovně schvaluje meziresortní poradní orgán ministra vnitra - <strong>Republikový výbor pro prevenci kriminality.</strong></p> <p><strong>Příjemcem dotace</strong> je žadatel, kterým může být<strong> obec, kraj</strong>, nebo, pouze v případě projektů celorepublikové úrovně, i <strong>nestátní nezisková organizace</strong>. </p> <p>Funkce odborných konzultantů pro jednotlivé regiony zastávají pracovníci oddělení preventivních programů a v případě potřeby se podílejí na tvorbě koncepčních materiálů krajů i měst i na účasti v jejich pracovních skupinách nebo komisích pro výběr projektů apod. </p> <p>Bližší informace o Strategii a dalších stěžejních materiálech (metodiky přípravy koncepcí i programů krajské a městské úrovně, zásady pro poskytování dotací ze státního rozpočtu a další), stejně jako informace o přidělených dotacích jsou dostupné na webové adrese: <a href="http://www.mvcr.cz/clanek/programy-prevence-kriminality.aspx">http://www.mvcr.cz/clanek/programy-prevence-kriminality.aspx</a><br /></p>
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama