Mirek Topolánek

Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.02.2010 11:51:47

Vyjádření na tiskové konferenci v Brně

Vyjádření na tiskové konferenci v Brně

Kauzou pandurů se otevřela jakási pomyslná "panduřina" skříňka několika skandálů za osm let vládnutí na jiném půdorysu, než na kterém by se účastnila ODS.

Jak "Gripen gate", tak samozřejmě "Pandur gate", jsou a byly realizovány na jiném politickém půdorysu a zúčastnily se jich jiné strany, především ČSSD a KDU-ČSL. Naše vláda přišla v době, kdy jsme nemohli tlačit nákup pandurů, když byly fakticky dávno nakoupeny.

Po volbách v roce 2006, v tom mezidobí, kdy vlastně žádná vláda už fakticky nemá mandát dělat zásadní rozhodnutí, vláda Jiřího Paroubka schválila a podepsala nákup 199 pandurů za více než 20 miliard korun.

My jsme přišli k celé obří zakázce v době, kdy začaly první technické problémy s pandury. Měli jsme podezření, že ten kontrakt není v pořádku ani z hlediska ceny, ani z hlediska skladby, případně požadavků armády.

Byli jsme ve velmi složité situaci, protože Česká republika je stát demokratický a smlouvy plní. A pokud bychom neudělali nic, jak říkala Vlasta Parkanová, tak bychom tento stát připravili o 6 miliard korun. Kdybych poslouchal Vlastu Parkanovou, žádná jiná smlouva by nebyla. Nakoupili bychom 199 pandurů ve skladbě, která nám nevyhovovala, a zaplatili více než 20 miliard korun. Náš postup doporučovaly i právní analýzy. Že to měl na starosti Martin Barták, bylo dáno jeho postavením náměstka pro zahraniční věci, jeho znalostí angličtiny a schopností vyjednávat. Dosáhli jsme stavu, kdy je 107 pandurů za 14 miliard korun ve skladbě, kterou armáda při opakované diskusi nárokovala, to znamená v průměru ve skladbě lepší, než byla ta původní. Nová výbava obrněných transportérů lépe vyhovuje požadavkům armády jak na tuzemskou obranu, tak na mise.

Výsledek je tedy následující: Zabránili jsme arbitráži. Zabránili jsme realizaci podezřelého kontraktu. Ušetřili jsme České republice 6 miliard. Dosáhli jsme jako vláda řešení, které bylo pro Českou republiku nepochybně lepší.

Jakékoliv vyšetřování "Gripen gate" nebo "Pandur gate" nechávám orgánům činným v trestním řízení. Vyjadřovat se k nim více nemíním, protože jsem u nich nebyl.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama