Občané městu, město občanům

"OMMO.... ejhle, člověk!"
  • OMMO
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.01.2016 18:57:34

H. Svobodová: Zbavte se „sociálních skládek“, spojte se „správnými“ proletáři

H. Svobodová: Zbavte se „sociálních skládek“, spojte se „správnými“ proletáři

Zbavte se „sociálních skládek“, spojte se „správnými“ proletáři, a hlavně to celé nechtějte moc pochopit

V poslední době považuji v přívalu dalších tu více, méně hodnověrných informací za přínosné, když si odborná veřejnost komentující politické dění u nás přeci jen dá tu práci a věnuje se také domácí scéně. Nemám nyní na mysli např. všeliké konspirativní teorie typu alá Bilderberg, o prohnilosti Západu a „čistotě“ záměrů mocných z Východu, o zvrácenosti uprchlíků už ze samé podstaty jejich původu a náboženského vyznání, anebo třeba o tom, že Fiala je sice suchar, ale vůdčí role ODS na čele pravice v ČR by byla přijatelná i pro prezidenta Zemana. V posledně jmenovaném případě se nabízí úvaha, že i Zeman, pamětlivý své politické story ještě z doby tzv. opoziční smlouvy, se zřejmě snaží vypadat konstruktivně. Když už Kalousek nejde pod nos ani jemu ani Babišovi, tak i „oprášení“ propadlé ODS se hodí. Komunisté jsou – jak jinak – připraveni jít na ruku každému, takže pokud by se k další účasti ČSSD bez Dienstbiera, Sobotky a některých dalších přidali např. lidé typu senátora Veleby (SPOZ), Doubravy (Severočeši.cz), ale i na politickém prahu přešlapujících typů jako doc. Konvička, byla by „optická“ změna české politiky připravena. Pokud by údajně za globální nitky tahající Bilderberg posvětil „tmelící“ roli A. Babiše – podnikatelsky už vyzrál na EU, politicky je ministrem financí a lidsky „potěší“ např. v pražském metru „sociálně potřebného“ pětitisícovkou (od koblihy slušný krok), skoro bychom v Čechách mohli začít psát letopočet „nula“. A nemusí být nutně spojováno jen s Listopadem 89. Přitom řada lidí těmto politickým a předvolebním propletencům opět propadne a zvolí – letos na krajích a do části senátu - nikoliv změnu, ale ty, co tuto změnu velmi pozvolna vylučují a vyloučí. Ústecký kraj je toho příkladem již dlouhodobě. Vládnoucí ekipa - nyní z KSČM kolaboruje se všemi, pro jistotu, např. „uhelná lobby“ si údajně u nejmenované poslankyně z tohoto kraje podává v mostecké kanceláři dveře. Prolomení limitů na dohodnuté úrovni toho sice moc nevyřeší, ale důležité je, jak moc to může prolomit, resp. posunout míru „korumpovatelnosti“ špiček nejen členů z této strany. Obraz sociálního cítění o KSČM má údajně např. zachovávat tolik kýžená rekonstrukce mostecké nemocnice, i když, pravda, okna otevírati v létě parném se stále nejen nedoporučuje, dokonce spíše zakazuje. Ale zkuste nestát u té pásky, co se při ovacích stříhá…! Jako kdybyste nebyli.

Přesto reakce paní politoložky Dvořákové na ČRo 2 mě vybídly k úvaze: jak říkat „demokracii“, kterou si z voleb vzešlé vlády začnou uzpůsobovat „svému“ vidění, resp. nevidění světa? Hodíme-li celý koncept liberálního vnímání demokracie na smetiště dějin, a „liberální“ nevnímejme jenom v kontextu boje „s pravdoláskaři či s tzv. pražskou kavárnou“, zbude nám tu nejen u nás „echt“ nacionalistický a konzervativní projekt, kde občan sice moc nezíská, ale o tom, co ztratí, budou rozhodovat ti, jiní, co jsou vlastně stejní z řad elit, co už historie zná, např. z doby let před válkou druhou. K čemu vybídnout masy, aby ještě něco chtěly, když politická nabídka zůstává systémově stejná, jen jedny označí třeba za „sociální skládku“[1]?

Chápu, rozhodují ti, co u toho tzv. jsou. Ti další, co jim tak nějak vlastně pomáhají, protože kromě nacionalismu, fašismu, zastydlého stalinismu a populismu nenabízejí nic jiného, a ideologicky opakují a vlastně říkají, že, „kdo nejde s nimi, jde zase proti nim“. Pravda, svou cenu jsou ochotni snížit a dát všanc i těm, kteří nejenže nechápou, ale především nebudou riskovat nejistotu standardní transakce.

P. S. A slyšeli jste něco v poslední době o burze idejí a na ní stanovených vyvolávacích cen?



[1] Špatná bezpečnostní situace vede k útěku i k invazi, říká šéf Krušnohor. Mostecký deník.cz [online] Dostupné: http://mostecky.denik.cz/zpravy_region/spatna-bezpecnostni-situace-vede-k-uteku-i-k-invazi-rika-sef-krusnohoru-20151226.html [cit. 17. 01. 2016]

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama