Občanská demokratická aliance

  • ODA
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.05.2018 15:53:54

Somr (ODA): Jednotně při ochraně Evropy

Somr (ODA): Jednotně při ochraně Evropy

Islámský stát chce podle britské tajné služby MI5 spáchat v Evropě zničující a mnohem komplexnější útoky. V pondělí před aktivitou této teroristické organizace varoval šéf MI5 Andrew Parker.

   

V Občanské demokratické alianci pečlivě vnímáme, co se děje za hranicemi naší země a jaký dopad mají, nebo mohou mít události, které se zdánlivě odehrávají daleko od našich hranic.

Andrew Parker varoval před Islámským státem a toto varování neupřesnil. Pochopitelně nemůže vyzradit, jaké informace má MI5 k dispozici. Jasné je jen to, že za posledních 5 let se výrazně zlepšila ochrana civilního prostoru před těmito útoky a že se daří mařit atentáty již v jejich zárodcích a při jejich plánování.

Co z toho plyne? Evropa je o něco lépe připravena se bránit? Evropa ještě není zcela bezpečná? Evropané by měli být ostražití a pozorní?

Islámský stát utrpěl významné územní ztráty a chce se mstít. Nepochybně se pokusí vyvolat na našem kontinentu strach a chaos. Pokusí se zabíjet a ničit.

Otázka zní. Jak se můžeme bránit. Co musíme dělat, abychom se nedočkali nějakého dalšího šíleného činu pomateného fanatika.

Jednak neustále apelujme na zabezpečení naší země. Naši politici se neradi k tomuto tématu vyjadřují. Doufejme nicméně, že naše tajné služby patří k těm, které v rámci Evropy spolupracují a mají všechny potřebné informace, aby teroristický útok nezasáhl naší zemi. Pokud ne, je to problém, který se musí řešit.

Především by naše vláda by měla v Bruselu tvrdě prosazovat razantní ochranu Schengenského prostoru. Nekontrolovaný pohyb islámských radikálů po Evropě je prostě špatná věc. Nelze jej obhájit ani multikulturalismem, ani milosrdenstvím k válečným uprchlíkům, ani bohatstvím Evropy.

Na nás na občanech zůstává, abychom po vyhlášení takového nebezpečí byli pozorní. Abychom pečlivě sledovali, zda se kolem nás neděje něco podezřelého a neobvyklého. Lepší falešný poplach než desítky obětí.

Pro Islámský stát je Česká republika, země ve středu Evropy, s křesťanskou tradicí, přirozeným cílem. Naše členství v EU s tím nemá nic společného. Máme-li se umět bránit před terorismem, dokážeme to jako součást silné Evropy lépe, než jako izolovaná osamocená země bez spojenců a bez mezinárodní spolupráce.

Zdeněk Somr

místopředseda ODA

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama