Občanská demokratická strana

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.08.2020 13:30:00

ODS odsuzuje násilí v Bělorusku a podpoří pozici Česka vůči Lukašenkovu režimu

ODS odsuzuje násilí v Bělorusku a podpoří pozici Česka vůči Lukašenkovu režimu

Občanská demokratická strana je znepokojena násilným postupem běloruských ozbrojených složek a vlády Alexandra Lukašenka proti opozici a demonstrantům, upozorňujícím na manipulaci u voleb.

 ODS vyvěsila symbolicky z rukou místopředsedy ODS Martina Kupky běloruskou vlajku na budově sídla strany, ve středu bude na mimořádné jednání Sněmovny navrhovat zařazení bodu týkajícího se pozice ČR k situaci v Bělorusku a také žádá české úřady o vstřícný postoj vůči případným žádostem o politický azyl z řad opozičních běloruských politiků a občanů.

„Násilný postup běloruských složek a Alexandra Lukašenka proti vlastním občanům, běloruským i zahraničním novinářům, je odsouzeníhodný. Je nepřijatelné, aby kdekoliv, a zvláště v Evropě, byl někdo perzekuován za vyjádření politické vůle a bylo potlačováno jedno ze základních lidských práv – svoboda slova,“ říká Petr Fiala, předseda ODS.

„Běloruský režim je posledním takovýmto autoritářským režimem v Evropě. Aniž bychom se chtěli vměšovat do vnitřních záležitostí jakékoliv země, brutální násilí na vlastních obyvatelích v Bělorusku je nepřijatelné a odsouzeníhodné. Jako symbol naší podpory opozici požadující regulérní volby ODS vyvěsila běloruskou vlajku. Na středeční schůzi Poslanecké sněmovny budeme požadovat zařazení bodu týkajícího se situace v Bělorusku a budeme navrhovat přijetí stejného usnesení, jaké ve středu přijali senátoři,“ uvádí za ODS místopředseda strany Martin Kupka.

„České republice a českým občanům nemůže být lhostejný vývoj po prezidentských volbách v Bělorusku. Jako země s opakovanou zkušeností ztráty základních lidských práv a s čtyřicetiletou zkušeností vlády násilného komunistického režimu bychom měli být připraveni pomoci a nabídnout politický azyl všem, kteří jej budou potřebovat. Budu se chtít ubezpečit, že Česko je připraveno podat pomocnou ruku Bělorusům stojícím o vybudování demokracie a získání svobod,“ zmiňuje Martin Baxa, místopředseda ODS.

„Očekávaná reakce EU v podobě uvalení sankcí je nutná a musí směřovat proti strůjcům represe. Sankce by měly být chytré a neměly by směřovat proti občanům, aby nevehnaly Bělorusko ještě víc do náruče Ruska a Vladimíra Putina,“ upozorňuje Alexandr Vondra, europoslanec, místopředseda ODS a bývalý ministr zahraničních věcí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama