Občanská demokratická strana

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.02.2010 14:00:00

ODS varuje: Plátci daní na cestě ke ztrátě soukromí

ODS varuje: Plátci daní na cestě ke ztrátě soukromí

Povinná a automatická výměna informací o dani z příjmu a přidané hodnoty; prolomení bankovního tajemství; úředníci z jiného státu, kteří kontrolují poplatníka v jeho domovském státě. Tak může zanedlouho vypadat Evropská unie.

Evropský parlament v úterý  přijal dvě zprávy, které jsou podle skupiny Evropských konzervativců a reformistů závažným zásahem do daňové suverenity členských států a do tolik potřebné daňové konkurence.

Zpráva španělské socialistické poslankyně Magdaleny Alvarez navazuje na snahu Rady o efektivnější potírání daňových úniků a podvodů, kterým ekonomové přičítají každoroční ztráty ve výši až 2,5% HDP. Cesta, kterou navrhují socialisté s podporou evropských lidovců a liberálů, spočívá v další administrativě a v praktické likvidaci soukromí a bankovního tajemství. "Dnes si mohou státy vyměňovat citlivé informace v případě podezření nebo pochybností," říká europoslanec Ivo Strejček (ODS, EKR). "Nově by měla být výměna informací automatická a hlavně povinná, což Evropští konzervativci a reformisté zásadně odmítají."

Podle Ivo Strejčka sílí v Evropské unii tlak na centralizaci informací, především ze strany Španělska, Francie a Německa. Výsledkem dnešního hlasování se bude zabývat příští Rada ECOFIN. "V tuto chvíli nám nezbývá nic jiného, než vyvinout tlak na ministry financí, aby podobné návrhy v Radě zamítli. Tím mám na mysli i další dnešní návrhy, které se týkají harmonizace DPH," říká Ivo Strejček.

Prohloubenou správní spolupráci v oblasti DPH skutečně požaduje další z dnes přijatých zpráv, se kterou z vlastní iniciativy přišel italský socialista Leonardo Domenici. I on chce bojovat proti daňovým únikům a podvodům tím, že zlikviduje konkurenci a vnutí členským státům harmonizaci jejich daňových systémů. "Všechno špatně," říká lakonicky Ivo Strejček. "Daňové podvody jsou opravdu závažné, ale ve skutečnosti jsou důsledkem právě absurdní složitosti daňových řádů. ODS i EKR mají v tomto jasno: zjednodušme DPH, odstraňme obrovské množství výjimek a přestaňme ohrožovat daňovou konkurenci. Problém s podvody přestane existovat."

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama