Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.04.2014 14:31:57

Celý proces rozdělování evropských dotací v Česku připomíná spíše loterii

Celý proces rozdělování evropských dotací v Česku připomíná spíše loterii

Zelení představili kampaň Euromiliardy.cz, požadují konec loterie s evropskými penězi a zveřejnění vlastníků firem přijímajících dotace.

Evropské dotace se v Česku rozdělují neefektivně, bez jasného cíle posílit prosperitu regionu a celý proces připomíná spíše loterii. Tak vidí dosavadní praxi Strana zelených (SZ), která proto spustila projekt Euromiliardy.cz. Kampaň kritizuje zbytečně vyplýtvané miliardy, ale ukazuje i příklady dobré praxe. Zelení navrhují konkrétní kroky, které zabrání korupci a zneužívání dotací, jako např. povinnost příjemců dotací zveřejnit kompletně své vlastníky

„Kauzy jako ROP Severozápad nebo dostavba pražského metra jasně ukazují, jak korupční jednání nebo i jen diletantství několika málo osob může daňové poplatníky připravit o desítky miliard korun. Projekt Euromiliardy.cz veřejnosti ukazuje nejvýznamnější průšvihy při nakládání s dotacemi v ČR, stejně jako vzorové příklady z Česka i jiných zemí, které je naopak vhodné následovat. Dotace z EU už nemají být loterií, čemuž mohou zamezit přísnější pravidla stanovena Europarlamentem,” uvádí Ondřej Liška, předseda zelených a lídr kandidátky do Evropského parlamentu.

Zelení se rozhodli projekt prezentovat zábavně a interaktivně. Na Náměstí Republiky v Praze si dnes kolemjdoucí mohli zatočit jedenapůlmetrovým “kolem štěstí”, což mohu vyzkoušet také návštěvníci webu www.euromiliardy.cz. Kampaň odkazuje na loterii, jíž stávající průběh získávání evropských dotací ze všeho nejvíce připomíná. Hráč buď “vyhraje” a zobrazí se mu konkrétní projekt, na nějž byly evropské prostředky vynaloženy účelně, nebo “prohraje” a uvidí naopak jeden z českých dotačních průšvihů, včetně celkové částky, která přišla nazmar.

Česko může kvůli nesrovnalostem při čerpání dotací z evropských fondů za roky 2007-2013 přijít až o těžko představitelných 63 miliard Kč. Zelení proto přišli s návrhy řešení, při jejichž zavedení se efektivita při nakládání s evropskými prostředky významně zvýší.

„Chceme, aby všechny ?rmy, které dostávají evropské dotace, musely rozkrýt své konečné vlastníky. Na české úrovni pak považujeme za zásadní přijetí kvalitního zákona o státní službě, který po nás už roky požaduje Evropská komise. Za klíčové dále považujeme prosazení kvalitních zákonů o veřejných zakázkách a ochraně whistleblowerů, tedy osob upozorňujících na korupční jednání. Pouze tehdy se může podařit potlačit existující korupční prostředí a zajistit efektivní čerpání evropských peněz v Česku,“ uvádí právnička Michaela Suchardová, dvojka na evropské kandidátce zelených a iniciátorka projektu.

Podle zelených svůj díl viny na nedostatcích při čerpání dotací nese Evropský parlament a Rada, které například omezily pravomoci Evropské komise ve vztahu ke kontrole dotačních projektů. V evropském parlamentu chtějí proto prosazovat posílení kontrolních mechanismů a také se aktivně zapojit do přípravy sedmileté finanční perspektivy a do vytváření celkového legislativního rámce pro hospodaření evropských fondů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama