Ondřej Profant

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.09.2019 12:13:12

Evropa stojí před rozhodnutím, zda se vydá po vzoru Číny za digitální totalitou

Evropa stojí před rozhodnutím, zda se vydá po vzoru Číny za digitální totalitou

Komentář na facebookovém profilu k žalobě k Evropskému soudnímu dvoru

Je skvělé, že jsem poslední dny mohl projevit postoj k přechylování. Ale chtěl bych připomenout jednu velmi důležitou agendu, které se také věnuji a kde velmi hoří termíny.

V pátek jsem upozornil, že Polsko podalo žalobu k Evropskému soudnímu dvoru ve věci nedávno schválené copyright směrnice. Jde o článek 17 (bývalý článek 13), kde jsou zaváděny robotické filtry. Tedy robotická cenzura, která nebude schopna rozlišit parodii od komerčního zneužití díla. Tím to však vůbec nekončí. Zábavní průmysl (filmoví, hudební a knižní vydavatelé) si myslí, že jim to pomůže. Pravda je však jinde. Nejvíce to pomůže největším internetovým hráčům (Google, Facebook, Apple, ...), kteří již teď mají do daných technologii ve velkém zainvestováno. Zábavní průmysl se žene do pozice závislosti na těchto gigantech. V neposlední řadě robotická cenzura je v rozporu s naší listinou základních práv a svobod (dle právní analýzy).

Česká republika má teď unikátní možnost připojit se k Polsku ve věci žaloby. Musí to však učinit do 23. 9. Navíc nejsme sami, kdo se směrnicí nesouhlasí. Na Radě EU pro směrnici nehlasovali Polsko, Belgie, Estonsko, Švédsko, Itálie, Lucembursko, Nizozemsko, Slovinsko a Finsko.

Evropa stojí před rozhodnutím, zda se vydá po vzoru Číny za digitální totalitou. Za režimem, kde stroje budou rozhodovat, kdo co smí a nesmí. Občanská práva se v takovém prostředí jednoduše rozplynou. Nebo můžeme ukázat, že jsme kulturní a liberální Evropa, která si cení svých občanů.

Naše původní tisková zpráva, právní analýza a dopis ZDE.

Odpověď Mikuláše Peksy na reakci Michala Půra ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama