Otto Chaloupka

  • Republika
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2014 16:05:35

Brutálně zabili mladou dívku a dostali 20 let! Ale je to trest?

Brutálně zabili mladou dívku a dostali 20 let! Ale je to trest?

U soudu v Brně ve středu za brutální vraždu 15leté dívky z Jihlavy padly tresty. Výjimečný trest 25 let, 22 let a 2 roky podle veřejnosti nestačí. Navíc v podmínkách našich českých věznic to není žádný trest.

Jsem pro mnohem přísnější tresty za násilné trestné činy a zavedení doživotí bez možnosti propuštění. V diskuzích lidi mluví v tomto případě i o trestu smrti či práci v kamenolomu. Třikrát a dost! Oběti nebo jejich rodina musí získat pocit zadostiučinění.

Rok starý případ vraždy mladé dívky konečně soud potrestal. Nechutná a brutálním způsobem provedená vražda bezbranné oběti, za kterou stojí tři mladíci, je pro mě impulsem k zamyšlení se nad tresty pro takové, společnosti nebezpečné, vyvrhele. Přesně pro takové je potřeba navýšit kapacity a vytvořit detenční ústavy.

Jednoznačně se tu otevírá potřeba zpřísnit podmínky ve věznicích pro pachatele násilných trestných činů. Zavést povinnost práce vězňů. Při opakovaném násilném trestném činu doživotí ve zpřísněných podmínkách – žádná televize, posilovna, žádné návštěvy, bez vycházek, žádná zábava. Nechápu, jak může někdo mít v rejstříku tři a více záznamů. Evidentně jde o tvora nepřevychovatelného, čili doživotí a ty nejtvrdší podmínky.

A samozřejmě možnost jakéhokoli způsobu obrany při ochraně své osoby nebo majetku. Nepřiměřená obrana je nesmyslný pojem. Útočník se vzdává jakéhokoli práva, bere na sebe zodpovědnost za následky. Napadený není připravený, nemá čas zkoumat intenzitu útoku, musí mít možnost bránit se všemi dostupnými prostředky.

Připadá mi, jako by si čím dál míň lidí vážilo svobody. Vždyť to vybavení, jaké v českých věznicích je, ta možnost trávení volného času, kterému příživníkovi by se tohle nelíbilo? Proč má rodina oběti ze svých daní platit posilovnu pachateli? Proč má rodina oběti žít přes dvacet let a v některých případech jen dva roky v tom, že zatímco jejich člen rodiny tu s nimi nemůže být, oni živí jeho vraha ve vězení...

Pro trest smrti spíš nejsem, ale pro velmi tvrdé doživotní podmínky určitě ano.

Jaký názor máte vy? Diskutujte na mém Facebooku: https://www.facebook.com/ottochaloupka

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama