Otto Chaloupka

  • Republika
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.07.2013 14:41:47

Potlačovat následky extremismu? Nesmysl. Řešením je zaměřit se na příčiny

Potlačovat následky extremismu? Nesmysl. Řešením je zaměřit se na příčiny

V posledních týdnech jsme svědky narůstajícího extremistického napětí ve společnosti. Demonstrace v Českých Budějovicích i opakované útoky v Duchově jsou jedny z mnoha příkladů, které jsou toho nesporným důkazem.

Podle Chaloupky jsou tyto extremistické tendence výsledkem dlouhodobého problému, který má ovšem kořeny mnohem hlouběji. Podle něj, potlačování a snaha o zmírnění následků není řešení, naopak, je zapotřebí řešit příčiny tohoto palčivého problému. Konkrétní problémy a k tomu navrhované řešení představí tento týden. 

Chaloupka nyní intenzivně pracuje s právníky a odborníky ze všech sfér na změně zákonů sociálního systému, které chce vložit do legislativního procesu co nejdříve. Problém totiž podle něj je v tom, že slušní pracující lidé jsou již unaveni a došla jim trpělivost. „Sami musí hledět na každou korunu, kterou vydělají, šetřit na vlastních rodinách, důchodci, kteří celý život pracovali, dnes žijí na hranici důstojnosti, na školy a zdravotnictví nejsou peníze, a přitom stát investuje desítky miliard do malé skupiny obyvatel, kteří odmítají pracovat a požadují stále více výhod“, uvedl Chaloupka a pokračoval:   „Náš sociální systém je nastavený tak, že nemotivuje lidi ke snaze postarat se sami o sebe, je výhodný pro ty, kdo nechtějí pracovat. Dále poskytuje prostor k podvodům a zneužívání. Proto je potřeba tento systém a s tím související zákony neprodleně změnit. Nyní na tom intenzivně přes léto pracuji.“

V první řadě je potřeba tuto problematiku komplexně poznat a pochopit. Proto se poslanec snaží získávat informace a názory z různých zdrojů. „Kromě toho, že jednám s odborníky a právníky, hovořím také s pracovníky sociálních úřadů, sdruženími a neziskovkami a snažím se konzultovat s Romy samotnými“, řekl Chaloupka. To mu umožňuje nahlédnout do problému hlouběji a získané poznatky použít k vypracování změn patřičných zákonů tak, aby se sociální systém stal efektivním, přehledným, a motivoval lidi k práci a finanční nezávislosti na státu.

Podle poslance totiž existuje mnoho variant jak lze „kšeftovat“ se sociálními dávkami. Často jsou zneužívány na jiné než určené účely. Nehledě na příklady, kdy babičky si berou do fiktivní péče děti svých vnuček a tím čerpají vyšší dávky, a spousta dalších podobných případů. Podle Chaloupky je systém zneužíván a okrádán i majiteli různých nájemných domů a ubytoven, kteří pronajímají pochybné bytové prostory lidem, za které předražené nájemné platí město. „To nelze dále tolerovat, situace se musí neprodleně změnit,“ uzavřel Chaloupka. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama