PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.07.2011 11:49:00

Bariéry konkurenceschopnosti?

Bariéry konkurenceschopnosti?

Nevýběr daní a hloupé škrty ovšem problém řešit nepomohou. A protiklady se vrší.

     Premiér Nečas označil za bariéry konkurenceschopnosti korupci a zadlužování. Korupce je problém především vzhledem k prodražování veřejných zakázek a nekvality nejen ve veřejném sektoru. Zadlužování řešené snižováním příjmů státního rozpočtu nekompetentními opatřeními a nevýběrem daní na straně jedné a tupými škrty podvazujícími růst na druhé straně, je ale také problém.

     Konkurenceschopnost v ČR však podle srovnání s pilíři konkurenceschopnosti formulovanými Světovým ekonomickým forem skutečně brzdí především nestabilní právní prostředí, absence vizí a strategického plánování včetně stanovení priorit, nízká podpora vzdělávání, vědy a výzkumu, naprostá absence investicí do lidí a neschopnost využít prostředků, které jsou právě do těchto oblastí směřovány z evropských fondů. To je nejen brzdou, ale přímo zločinem této vlády proti konkurenceschopnosti.

     Dalšími bariérami jsou špatně nastavený systém hodnocení výzkumu, vývoje a inovací a neschopnost získat podporu soukromých prostředků pro tuto oblast. Konkurenceschopnost nepodporují ani opatření vlády, která naopak vyvádí veřejné peníze do soukromých aktivit a fondů, které se tak ocitají mimo schopnost ovlivnění jejich strategického směřování a kontroly. To se týká také oblasti systémů zdravotní péče, které zajišťuje úroveň veřejného zdraví, tedy jednoho z významných kritérií konkurenceschopnosti země.

     Operační program ministerstva pro místní rozvoj vyčerpal doposud 7,9 %, operační program životního prostředí 7,6 %. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost vyčerpal prozatím pouze 4,3 % . Čerpání v programu, který nejsilněji může ovlivnit naši konkurenceschopnost, program Výzkum a vývoje pro inovace zatím vyčerpal pouze směšných 0,1 % celkové částky. To znamená 170 x méně než je celková částka, alokovaná na období do r. 2014. Vinu ve všech těchto případech má především ministerstvo financí, tedy ministr Kalousek, který doposud nebyl schopen zajistit vnitřní auditování administrace programů. Neschopnost využít tyto evropské prostředky se již prokazatelně projevuje ve srovnání s ostatními zeměmi zejména v propadu produktivity práce. V tomto srovnání jsme již horší než např. Slovensko, Řecko a Portugalsko. V produktivitě práce na hodinu proti 70,2 % v Řecku, 69,3 na Slovensku a 56,7 % v Portugalsku je v ČR tato hodnota na 56,2 %.

     Jedním z klíčových opatření vlády podporujících konkurenceschopnost má být připojení k vysokorychlostnímu internetu pro většinu občanů do konce příštího roku. Opatření ministrů Nečasovy vlády ale jsou v příkrém rozporu s těmito vyhlášeními. Snad ani už nemá smysl rozebírat chronicky známe korupční kauzy ani do astronomicky se šplhajících výšin dluhy ČR vzniklé v důsledku nekompetentních ideologických opatření pravicové vlády. A budu konkrétnější: V přímém rozporu s deklaracemi o konkurenceschopnosti je snížení financí do školství ve státním rozpočtu pro příští rok. A jako sprostá lež vypadá vyhlášení premiéra ve světle opatření jeho vlády, které likviduje již velmi dobře fungující internetovou síť provozovanou ve veřejných knihovnách a tedy snadno dostupnou všem.

Jsem nesmírně zvědavá nejen na odpověď premiéra v této věci na můj již odeslaný písemný dotaz.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama