PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.03.2011 10:24:49

Chceme hospodárnost a kvalitu péče, ne léčbu podle výše konta

Chceme hospodárnost a kvalitu péče, ne léčbu podle výše konta

Návrh vládní koalice na to, že člověk bude léčen podle výše svého konta a nikoliv tak, aby mu bylo vráceno zdraví, odsouvá ČR z centra Evropy dál na východ.

V jednadvacátém století je v Evropě tento trend naprosto ojedinělý a nepřijatelný. Pacienti musí požadovat skutečné reformy, které zajistí hospodárnost systému, kvalitu a dostupnost odpovídající zdravotní péče zajištěnou příslušnou legislativou práv pacientů a kontrolními mechanismy včetně nezávislých institucí, které tuto kontrolu provádějí.

V zemích Evropy jsou různé zdravotnické systémy. Jako ekonomicky nejefektivnější se ukazuje systém zdravotního pojištění, u kterého je větší či menší spoluúčast. Nicméně tato spoluúčast je v zemích EU dána tím, že je vymezeno, co z veřejného zdravotního pojištění, či jiným způsobem z veřejných peněz, hrazeno není. To se týká v různém rozsahu hotelových služeb, optiky, kosmetických operací, části stomatologické péče. Hrazeny pacientem jsou tedy v evropském sociálním modelu výhradě ty úkony, které nejsou léčbou nemoci a nemají vztah ke zdravotnímu stavu člověka.

Vládní koalice před časem snížila příjmy systému zdravotnictví a návrhem na zvýšení DPH tento systém dál prodražuje. Pan ministr nyní zdůvodňuje zavádění poplatků a stanovení platebních standardů tím, že v systému peníze chybí. Neříká, že tam peníze chybí proto, že je z něho jeho vláda sama sebrala. Peníze, o které zdravotnictví vláda připravila, pak mají zaplatit pacienti. Vláda ale nenavrhla jediný krok, který by zamezil plýtvání s těmito penězi a garantoval pacientům skutečně potřebnou a kvalitní lékařskou péči. Tupé škrtání a zpoplatnění všeho tímto krokem skutečně není.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama