reklama

PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.02.2011 10:14:00

Korupce je jako rakovina. Platíme ji dvakrát

Korupce je jako rakovina. Platíme ji dvakrát

K proběhlému semináři v Senátu PČR s názvem "Okamžité změny v zadávání veřejných zakázek z pohledu evropských zkušeností".

Dne 3.2. 2011 se v Senátu PČR konal pracovní seminář na téma „ Okamžité změny v zadávání veřejných zakázek z pohledu evropských zkušeností", organizovaný Ministerstvem pro místní rozvoj ČR ve spolupráci s místopředsedkyní Senátu PČR Alenou Gajdůškovou. Základním tématem bylo představení připravované novely zákona o veřejných zakázkách a také prezentace zkušeností z Evropské unie, neboť, jak někteří účastníci semináře zdůraznili, je-li ČR členskou zemí EU, pak má výhody fungování jednotného trhu.

„Systém zadávání veřejných zakázek je významnou částí, která ovlivňuje transparentnost veřejné správy a přispívá k omezení korupce," řekla místopředsedkyně Senátu ve svém úvodním slově.

„Korupce je jako rakovina, která devastuje společnost jak ekonomicky, tak i morálně. Je dvakrát drahá - poprvé zaplatíte více, než ta která věc skutečně stojí. Podruhé za tyto drahé peníze dostanete ne to nejlepší, ale nekvalitu," podotkla Alena Gajdůšková. Podle ní je v této problematice nezbytně nutné se zaměřit na:

-          stanovení minimálního počtu poptávek
-          povinnosti referenčních rozpočtů (ve stavebnictví) pro zadavatele
-          veřejné otevírání obálek
-          povinnosti zpracování srovnání nabídek
-          možnosti veřejnou zakázku zrušit a převést finance do následujícího roku
-          tvrdší pravidla pro tzv. vícepráce

Jak prohlásila Gajdůšková, již v současnosti platí povinnost spravovat svěřený majetek s péčí řádného hospodáře. Důsledné stíhání opačného přístupu, by proto podle ní velmi rychle omezilo korupční jednání.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama
reklama