PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.09.2010 19:15:04

Odstupňovaná výše pokut by měla být podle síly auta

Odstupňovaná výše pokut by měla být podle síly auta

Vztažení pokuty k výši příjmu je neprůchozí, je to totiž prakticky neproveditelné.

Odstupňovaná výše pokut za dopravní přestupky má racionální jádro pokud jde o prosazení dodržování pravidel silničního provozu. Tak, jak to ovšem formuloval ministr Bárta je však návrh předem odsouzen k zániku. Otázka je, zda je to politická naivita nebo naopak vychytralost pana ministra.

Vztažení pokuty k výši příjmu je evidentně neprůchozí, protože je prakticky neproveditelné. Odpůrci tohoto návrhu argumentují také tím, že porušuje rovnost před zákonem. O tomto argumentu by mohl rozhodnout pouze Ústavní soud, nicméně je potřebné ho při formulaci legislativního návrhu vnímat.

Navrhuji proto, aby výše pokut byla vztažena nikoliv k výši příjmu majitele, ale k zařazení auta, se kterým byl přestupek spáchán. Je naprosto zřejmé, že silná, drahá auta jsou bezpečnější pro svého majitele, naopak jsou daleko nebezpečnější pro další účastníky silničního provozu. Při případné kolizi se s velkou mírou pravděpodobnosti nestane nic nebo málo osádce silného vozu, ale zcela jistě hrozí zranění ve voze nižší třídy. Pokuta za porušení stanovených pravidel může být tedy oprávněně vyšší u silného auta, než u auta, které tyto vlastnosti nemá. Pojišťovny s touto kategorizací běžně pracují. Pro případné sankce stačí zpracovat příslušný sazebník.

Alena Gajdůšková, 1.místopředsedkyně Senátu PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama