PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.03.2011 20:10:50

Podstata důchodové reformy

Podstata důchodové reformy

„… a také mám za to, že Kartágo musí být zničeno", tak končil římský senátor Kato každou svou řeč v Senátu.

„Konečně soudíme, že veřejné služby musí být rozvráceny, aby mohly být lehce zprivatizovány“ (přesněji vytunelovány), je evidentně jen šeptané motto všech opatření současné vlády, které tak eufemisticky nazývá „nezbytnými reformami“.

Nahlas a s upřímností (nebo možná naivitou) vlastní Věcem veřejným to sdělil v nedělních Otázkách Václava Moravce poslanec Babák. Velmi důrazně požadoval, aby se debata o důchodech přestala rozmělňovat v detailech a spojovat se zvyšováním DPH, když „podstatou je, že se musí prosadit komerční pilíř“ v důchodovém systému.

O co tu vlastně jde? O nic menšího, než o cca půl bilionu korun ročně. Ty v průběžném systému lidé odvedou do systému a na základě principu solidarity se jim zase vrátí – dřív nebo později. Jsou pod veřejnou kontrolou, nemohou být nijak tunelovány ani nehrozí jiné jejich znehodnocení.

Pravda mají jednu vadu – nikdo si jen za jejich správu nemůže účtovat od 10 do 40 %, jak to mnohé soukromé fondy umí a už vůbec nejdou vyvést někam na Bahamy. (Pro srovnání Česká správa sociální zabezpečení má provozní náklad kolem 3 %).

Nikdo s nimi také nemůže zcela bez jakéhokoliv rizika „hrát“ podle hesla „ z cizího krev neteče“.

Není také pravda, že současný průběžný systém s možností již fungujících penzijním fondů je nedostačující pro důstojnou výši důchodů nyní i v budoucnu. Současný systém by neměl žádný deficit a na důchody by stačily odvody na sociální pojištění, kdyby se výše odvodů vrátila na výši před Topolánkovou reformou, tedy kdyby neoliberální konzervativní vláda nedarovala a nenechala odplynout vyšší zisky akcionářům nadnárodních korporací. Také je prokazatelné, a dá se spočítat, protože složení populace v tomto časovém horizontu je již známo, že jen při mírných parametrických změnách by v roce 2050 činil náklad v ČR na důchodový systém cca 12 % HDP. To je stejné procento, jaké na důchody dávají nyní okolní země jako např. Polsko. Může někdo říci, že Polsko kvůli důchodům krachuje? Finanční problémy má Maďarsko. Jedním ze zásadních důvodů jejich finančních potíží je právě vyvedení části peněz důchodového pojištění do komerčních fondů, tedy stejných neoliberálních „reforem“ důchodů, které nyní navrhuje Nečasova vláda. Že by to vládní experti nevěděli? To je málo pravděpodobné. Bavme se tedy o podstatě, jak žádá kolega Babák - chceme nebo nechceme financovat bez návratnosti pro nás podnikatelský záměr současné vládní koalice s.r.o. a jejich patronů?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama