PaedDr. Ivana Dobešová

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.12.2015 7:24:00

Jak můžeme někomu nutit, kde má žít? To je proti zásadám EU

Jak můžeme někomu nutit, kde má žít? To je proti zásadám EU

V pondělí proběhlo v Paříži zasedání Výboru pro migraci, uprchlíky a vysídlené osoby Rady Evropy. Výbor projednával návrh tří rezolucí, z nichž první s názvem Středozemní moře - brána k nelegální migraci vyvolala bouřlivou debatu.

Kromě ochrany vnějších hranic či hotspotů přišla řeč i na trvalé relokační mechanismy. Zástupce ČR ve výboru poslankyně za ANO Ivana Dobešová podala návrh na vyškrtnutí bodu o těchto mechanismech, avšak její návrh byl přehlasován. “Z mého pohledu je nelogické, že hlasování se účastní také státy jako Turecko či Maroko, které mají sice k situaci co říci, rezoluce však směřuje k zástupcům občanů EU,” uvádí Dobešová. “Trvalé relokační mechanismy, k nimž patří například známé kvóty, jsou podle mne zcela neadekvátní. Jak můžete někomu nutit, kde má žít? To je proti zásadám, na kterých je EU vybudována,” dodává.

Dalším krokem bude podání pozměňovacího návrhu na zasedání pléna Rady Evropy, které by se mělo konat koncem ledna 2016. “Vedle relokačních mechanismů zůstaly v deklaraci například také tzv. humanitární víza. “Zatím není jasné, jak by tento institut měl vůbec fungovat, kdo by měl víza na základě jakých kritérií dostávat a k čemu by jej opravňovala. Z celého jednání byla bohužel vidět snaha minimalizovat vlastní národní problémy, nikoli situaci řešit jako celek,” dodává Dobešová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama