PaedDr. Ivana Dobešová

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.03.2017 14:05:00

Základem celosvětového boje proti terorismu musí být dodržování lidských práv

Základem celosvětového boje proti terorismu musí být dodržování lidských práv

Dne 28. března 2017 se v ruském Petrohradu uskutečnila konference k boji proti terorismu pořádaná Meziparlamentním shromážděním členských zemí Společenství nezávislých států.

Konference se zaměřila především na otázky mezinárodní spolupráce v oblasti bezpečnosti, velký prostor ale věnovala i humanitárním aspektům, které se pojí s bojem proti terorismu. A právě v humanitárně zaměřené části plenární schůze vystoupila jako jedna z panelistů i poslankyně Ivana Dobešová, vedoucí  Stálé delegace Parlamentu ČR do PS OBSE.

Ve svém příspěvku zdůraznila, že dodržování lidských práv a právního státu musí být základem celosvětového boje proti terorismu. To vyžaduje rozvoj národních strategií boje proti terorismu, které by zabránily teroristickým činům, stíhaly osoby odpovědné za tyto trestné činy a prosazovaly a chránily lidská práva a právní stát.

„Jednotlivé země mohou zajistit humanitární přístup k boji proti terorismu tím, že přijmou opatření k nápravě podmínek, které vedou k šíření terorismu. Díky tomu již pak nebude potřeba zavést restriktivní politiku v důsledku teroristických útoků“, dodala Ivana Dobešová, která je zároveň místopředsedkyní Hlavního výboru pro demokracii, lidská práva a humanitární otázky Parlamentního shromáždění OBSE.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), jejíž počátky sahají do r. 1975, je největší regionální organizací, která se zabývá problematikou mezinárodní bezpečnosti. Sdružuje 57 členských států z Evropy, střední Asie a Severní Ameriky. První zasedání Parlamentního shromáždění, které se stalo významnou součástí této mezinárodní organizace, se konalo v Budapešti v r. 1992.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama