PaedDr. Josef Novotný

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.03.2010 13:58:00

Pravda o výběru lůžek pro naše nemocnice

Pravda o výběru lůžek pro naše nemocnice

Reakce na článek Karlovarského deníku

Důrazně se ohrazuji proti informacím uvedeným v článku Karlovarského deníku "Postele pro nemocnice.Ušetříme nebo proděláme?", který vyšel tento čtvrtek. Článek se týkal výběru nových lůžkových kompletů pro nemocnici v Karlových Varech.

Nejenže se v textu hrubě zkresluje informace k zakázce a výběru lůžek, ale článek  má vyvolat v čtenářích dojem, že dochází ze strany kraje ke korupčnímu jednání. Navíc to vypadá, že kraj snad z ekonomicky oslabené nemocnice hodlá vysát peníze na předražené nákupy! Lež z hlouposti jsem schopen pochopit, lež se zlým úmyslem ne.

Za prvé bych rád vysvětlil, že se jedná o výběrové řízení, které bylo, je a bude celé v režii Karlovarské krajské nemocnice. Je vypsáno na „nemocniční lůžkové komplety“,nikoliv na „jednotlivá lůžka“, jak se v článku píše. Nemocniční komplet obsahuje mimo vlastní lůžko také další komponenty, např. stolky nebo držáky infuzí. Řízení teprve probíhá, a to zcela standardně podle zákona, nediskriminujícím způsobem, s možností účasti firem z celé Evropy. Ovšem v poslední době je jakékoliv výběrové řízení atraktivním mediálním terčem, proč tedy nezpochybnit třeba tohle. Jedná se o nákup celkem 673 kusů lůžkových kompletů pro všechny tři nemocnice v předpokládané ceně 54 milionů korun, přičemž cena obsahuje kromě dodávky kompletů také 2letý záruční a 8letý pozáruční servis. Jak to tedy může v článku někdo srovnávat s dodávkou 1300 lůžek v údajně lepší ceně do španělského Madridu, když ani neví, jestli Španělé dostanou obyčejná lůžka nebo celé komplety? Je podstatný rozdíl například v ceně lůžka pro ARO, které může přijít na půl milionu korun, oproti běžné posteli. Porovnávají se tedy věci s naprosto odlišnými a nesrovnatelnými parametry.

Co mě ale na celé věci zaráží ze všeho nejvíc: v době, kdy se kraj rozhodl získat z ROP Severozápad 140 milionů na zakoupení lůžkových kompletů a přístrojů pro své tři nemocnice, byla v krajské koalici členka Doktorů Berenika Podzemská. Jasně jsem jí řekl, že z celkového objemu peněz dostane KV nemocnice 40, sokolovská a chebská po 30ti procentech financí. Co se za ně koupí, ať si rozhodnou lékaři jednotlivých nemocnic. Tak se stalo – ne politici, ne ředitelé nemocnic, ale odborníci z nemocničních oddělení sepsali seznam požadovaných lůžek a přístrojů. Ztratil snad doktor (Doktor) Brázdil paměť? Vždyť on sám připomínkoval a blokoval seznam karlovarské nemocnice tak dlouho, až se kvůli němu zpozdilo zadávací řízení i zpracování žádosti o evropské peníze! A teď najednou není spokojen s tím, co si sám vybral? Kdo odsouhlasil typ lůžkových kompletů? Lékaři! Kdo sám přišel s požadavkem nemít z technických důvodů jen elektrická lůžka? Lékaři! Schvalovali i zadávací dokumentaci k výběrovému řízení, dokumenty konzultovali také specialisté z Regionální rady. Mezi dvanácti souhlasnými podpisy ovšem jeden chybí. Páně Brázdilův, protože ten nesouhlasí s ničím.

Věřím, že se kraji podaří evropské peníze na nákup lůžkových kompletů a přístrojů podle seznamu lékařů jednotlivých nemocnic získat. Věřím, že se možná podaří v rámci výběrového řízení nakonec vysoutěžit nižší cenu. Všichni chceme, aby byli pacienti v našich nemocnicích spokojeni. Žádám proto především Doktory s velkým D – neplašte lidi a nezkreslujte informace. Předvolební body tím nezískáte.

Josef Novotný, hejtman Karlovarského kraje
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama