PaedDr. Josef Novotný

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.08.2015 15:26:23 - gabr-daniel

Jak je to možné?

Volební lídry bude v ČSSD dál vybírat grémium společně s krajskými špičkami, ačkoli členové ČSSD v referendu schválili, že chtějí rozhodovat o podobě kandidátek…. Co vy na to?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.08.2015 14:23:40 - PaedDr. Josef Novotný
Taky nad tím kroutím hlavou.

Návrh volebního řádu, který prosazuje vedení ČSSD, zatím není definitivně schválen a stále probíhá vnitrostranická diskuse. Nový volební řad bude schvalovat Ústřední výkonný výbor počátkem září.

Na sjezdu strany jsme většinově schválili, na základě vnitrostranického referenda, že o podobě kandidátky bude rozhodovat členská základna. Vzhledem k tomu, ale i k případnému navrhovanému způsobu stanovení krajských lídrů, nemohu s novým návrhem souhlasit.

Stejně je pro mne nepřijatelná možnost, resp. nemožnost ovlivnit pořadí osobností nominovaných na volební kandidátky. Na základě návrhu místních organizací a následně okresních výborů, sestaví Krajský výkonný výbor konečnou podobu kandidátní listiny s tím, že může jakéhokoliv navrženého kandidáta vyškrtnout. Členové strany obdrží od Krajských výkonných výborů hotové kandidátní listiny, kde o nich hlasují již bez jakékoliv možnosti úpravy či doplnění. V takto připravených kandidátkách je možné změnit pořadí pouze pomocí preferenčních hlasů. Zde je však hranice stanovena jako 30 -ti procentní! Tuto výši, a to na základě svých zkušenosti z jednotlivých voleb, vidím jako velmi špatně dosažitelnou!

Tímto způsobem připravovaný volební řád znamená centralizaci moci a jednotliví členové strany nebudou moci žádným způsobem ovlivnit konečnou podobu kandidátních listin reprezentujících jejich region. Dle mého názoru bude takto  navřžený volební řád poškozovat ČSSD před krajskými i seńatnimi volbami  v příštím roce.