PaedDr. Milada Halíková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.07.2010 8:21:00

Kalouskova šetřicí mánie

Kalouskova šetřicí mánie

Jde o strategii, která má i změnami vZákoníku práce dále oslabit postavení zaměstnanců.

Ještě před pár lety by se v takových restauracích dívali na hladové zaměstnance z okolních firem skrz prsty. Dnes už je téměř na všech vývěskách u dveří lákají na cenově zvýhodněné polední menu.

Teď si »stravenkáře« předcházejí i v dříve dražších restauracích. Majitelům těchto zařízení nejspíš zatrnulo, když se znovu na scéně objevila hrozba vyššího zdanění zaměstnaneckých výhod. A tím vlastně zrušení mnohých z nich, protože zaměstnavatelé v době, která nepřekypuje vysokými zisky, snad kromě bank působících na našem území, nebudou chtít »tratit« na zaměstnancích.

Miroslav Kalousek nepřišel s žádným novým nápadem, vysoké zdanění benefitů navrhoval již na přelomu let 2007 a 2008. Topolánkova vláda opírající se o dva přeběhlíky z ČSSD ovšem nebyla zrovna silná v kramflecích. A tak se náhle vynořil skandál s údajným ovlivněním podoby tzv. vládního batohu podle smlouvy firem Sodexho Pass a No comment!, která prý měla zabránit faktickému zrušení stravenek. A Mirek Topolánek hned přispěchal s hrdinným prohlášením, že zaměstnanecké výhody nechá pořádně zdanit, aby předešel jakýmkoli podezřením. Zasadí tak ránu spekulacím o možné korupci.

Odbory tehdy na tuto fintu neskočily a aféra, jejíž stopy vedly k Marku Dalíkovi, zvanému »Topolánkův mozek«, vyšuměla. Jestlipak si na ni vůbec vzpomněli voliči, kteří dávali hlasy TOP 09 v mylné naději, že volí novou politiku? Kdepak, zvolili tu starou, kterou teď ale Miroslav Kalousek oslněný pohodlnými 118 poslanci pravice chce dotáhnout do konce! A bez obezliček skandálů, které nikdo nikdy neobjasnil.

Je ovšem otázkou, zda zaměstnanecké výhody opravdu chce položit na oltář státního rozpočtu. Spíše se domnívám, že jde o celkovou strategii, která má i změnami v Zákoníku práce dále oslabit postavení zaměstnanců vůči zaměstnavatelům. A tím dosáhnout stavu, kdy lidé budou brát práci za nízké mzdy bez zaměstnaneckých výhod, jen aby získali prostředky alespoň pro základní potřeby. To se jistě bude líbit těm, jejichž zájmy ve skutečnosti pravice prosazuje. Zvláště, když to Miroslav Kalousek doplní sociálními škrty, které lidi donutí se hrbit.

Nic nového vlastně ani nepřináší na první pohled překvapivé prohlášení budoucího ministra financí Kalouska v nedělních Otázkách Václava Moravce, že by chtěl zrušit některé státní fondy. Sejde z očí, sejde z mysli? To by se mohlo stát s podporami pro rozvoj bydlení, kterými se zabývá právě jeden ze státních fondů. Prý jsou cestou k rozpočtové nedisciplinovanosti.

Rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) i roční závěrku schvaluje ovšem stejná sněmovna, která dává souhlas se státním rozpočtem. Nemají silná slova jen zastřít, že v tzv. šetřicí mánii se mají rovněž odbourat nástroje, které pomáhají těm méně majetným?

Ministerstvo pro místní rozvoj nedávno uspořádalo tiskovou konferenci, na níž představilo záměr spíše tyto prostředky pro příští rok navýšit. V rámci SFRB na nejžádanější program Nový panel, čili dotaci na úroky z úvěrů na investiční akce na modernizaci a rekonstrukci panelových i nepanelových domů, by v roce 2011 mělo být podle této představy poskytnuto o 1,2 miliardy korun více.

Taková podpora je velmi účelná i pro stát, kterému se vrací výnosy z DPH a daní z příjmů. Lidé zaměstnaní ve stavebnictví také nepožadují sociální dávky. Jenže lepší je pro budoucího ministra financí zavřít oči a škrtat. Jak potom dopadne záměr ministerstva pro místní rozvoj získat pro rok 2011 dalších 1,5 miliardy pro zvýšení podpory výstavby tzv. vstupních a pečovatelských bytů? V letošním rozpočtu bylo vyčleněno 510 milionů, což stačilo na 300 bytů. Ministerstvo by chtělo, aby se těchto potřebných bytů stavělo dva tisíce ročně. Kromě obcí a měst chce podporu zpřístupnit i soukromým investorům.

Ovšem pomůže to, aby šetřicí Miroslav Kalousek otevřel alespoň jedno oko? Obávám se, že zrušení SFRB by znamenalo zánik i některých dalších potřebných projektů, například pro mladé rodiny. K tomu se ovšem nastupující ministr v televizním pořadu pro jistotu nevyjádřil. Zřejmě čeká, jakou jeho vystřelený návrh vzbudí odezvu. Vždyť na konci minulého volebního období sněmovny to byli představitelé nyní koaliční ODS, kteří prosazovali novelu zákona, podle níž by se ze státního rozpočtu mohly poskytovat prostředky pro SFRB. Vzpomenou si na to? Podrží si svůj předchozí názor? »Šetřicí útok« vedený proti lidem s nízkými a středními příjmy je opravdu razantní.

Milada Halíková, poslankyně za KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama