PaedDr. Milada Halíková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.04.2011 8:44:14

Kbelíky špíny a evropské fondy

Kbelíky špíny a evropské fondy

Současnou situaci vlády nazývají někteří komentátoři ozbrojeným příměřím. Vcelku se shodují, že hlavním poraženým je patrně Petr Nečas.

Z jeho razantních prohlášení o nutnosti zbavit kabinet ministrů spojených s firmou ABL a o chabých výsledcích Radka Johna ve funkci ministra vnitra zbyl dým a popel. A z něho jako znovuzrození se vynořují véčkaři, kteří utekli hrobníkovi z lopaty, což je tak povzbudilo, že si ještě kladou podmínky. A jak by ne, když se pro Radka Johna v rámci celospolečenských úspor vytvořil post vicepremiéra pro boj s korupcí. Petr Nečas tak obrodil okázalé předvolební heslo VV zpochybněné aférou s podivnými obálkami pro poslance a zveřejněním strategie Víta Bárty jak dostat ABL do politiky. Otřesená vláda, kterou spojuje (na jak dlouho?) jen touha po moci a záměr privatizovat miliardy z důchodového systému v penzijních fondech, by ovšem před sebou měla mít úkoly, které by naopak vyžadovaly akceschopný a cílevědomý kabinet. Přes všechny rádoby sebevědomé deklarace se ale pravice bojí předčasných voleb a citelného oslabení svých pozic, takže se bude držet křesel ve Strakovce navzdory tomu, že si v posledních týdnech její představitelé nejen plivali do polívky, ale rovnou si navzájem servírovali kbelíky špíny.

Přitom na podzim by měli vést důležité rozhovory v Bruselu o tom, jaké prostředky získá Česká republika z evropských fondů v novém programovacím období od roku 2014. Jak ukázalo projednávání informace o této otázce na nedávném jednání sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, nebude to vůbec jednoduché. Evropská komise by totiž chtěla nahradit současné Národní strategické referenční rámce dvoustrannými smlouvami o partnerství pro rozvoj a investice. Půjde zřejmě o vládní smlouvy, takže silná pozice zejména premiéra při vyjednávání se jeví jako nezbytnost. Podle rozboru ministerstva pro místní rozvoj už nyní panují nad budoucí smlouvou – mírně řečeno – rozpaky. Pravdě se spíše blíží slovo zděšení. Obsahovala by totiž především závazky členského státu, při jejichž nesplnění by mohla Evropská komise odepřít vyplacení dojednaných peněz.

O co by mohlo jít? Zatím to není zcela jasné, ale příklady takových kondicionalit, čili podmínek pro čerpání prostředků z fondů EU, uvádí ministerstvo několik. Smlouva by mohla obsahovat závazné datum nabytí účinnosti zákona o státní službě (oddělení výkonu profesionálních úředníků od politiků), datum zprovoznění systému elektronického zadávání veřejných zakázek nebo nutnost existence funkčního systému územního plánování. Na tyto podmínky by se vázalo čerpání peněz jako celku. Pak by ovšem ve smlouvě mohly být i programové podmínky pro jednotlivé rozvojové priority, pro dopravu, energetiku či životní prostředí. Nesplníš, nedostaneš. Ministerstvo se obává, že náročnost těchto smluv nebude pro všechny členské státy stejná. A jsme opět u silné vlády nezmítané skandály. Ta by měla také vyjednat například možnost uzavírat ke smlouvě s EK dodatky podle vnitrostátního vývoje. Počítá se s tím, že současné štědré období pro čerpání peněz z EU se pro Českou republiku nebude opakovat. Jak moc ale tratíme, do značné míry bude záviset na vyjednávačích i na té nejvyšší úrovni. Vládní krize, teď zažehnaná podivným kompromisem, může mít tedy i jiné dopady než jen znechucení občanů nad pravicovou politikou. A to je skutečně mimořádně velké.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama