PaedDr. Milada Halíková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.07.2010 17:40:00

O lidi po padesátce se koalice podnikatelů nezajímá

O lidi po padesátce se koalice podnikatelů nezajímá

Diskriminace z důvodu věku je oficiálně zakázána, nicméně všudypřítomná.

Není to zrovna nejsledovanější pořad. Po pravdě řečeno jsem narazila na Evropské události na ČT24 náhodou. Zjistila jsem přitom, že se zde probírají některé otázky z pohledu, o němž se v hlavních zprávách "taktně" mlčí.

V jedné reportáži se například hovořilo o zkušenostech Švédska se zvýšením věku pro odchod do důchodu. Vystupoval v ní třeba muž, který přes třicet let vykonával těžkou fyzickou práci. Po padesátce už na ni nestačil. Jeho zaměstnavatel tedy pro něho hledal jiné zařazení. "Nejdřív jsem dělal poslíčka a pak mě poslali na přeškolení," svěřoval se zaměstnanec, který se stal bezpečnostním technikem.

V reportáži zazněla myšlenka, která je dosud v plamenných projevech pravice o nutnosti dalšího zvýšení věku pro odchod do důchodu opomíjena. Podle švédských poznatků je pro takový krok nutné nejen pochopení, ale aktivní přístup ze strany zaměstnavatelů. Jinak by řada lidí po padesátce zůstala bez šance na uplatnění a náklady státu na sociální dávky by se zvyšovaly.

To, že se průměrně dožíváme vyššího věku, totiž automaticky neznamená, že si uchováváme nezměněné pracovní schopnosti. Jestliže zaměstnavatelé tuto okolnost neakceptují a nebudou využívat i zkušenosti starších zaměstnanců, vznikne u nás velká skupina sociálně vyřazených lidí, kteří přitom celý dosavadní život poctivě pracovali. Teď budou dalším prodlužováním věku odchodu do důchodu hozeni do starého železa bez možnosti důstojně žít.

Znám případ ženy, která po padesátce ztratila práci. A novou marně sháněla. Už to vypadalo, že ji najde v jednom ze supermarketů. Nakonec ji nepřijali, přestože je pracovitá a spolehlivá. Má ale cukrovku. Otevřeně jí to neřekli, ale po vstupní prohlídce jí oznámili, že místo mezitím již obsadili. Proč brát někoho takového, když zaměstnavatel může sáhnout po zcela zdravém? Když mi to vyprávěla, zatrnulo mi. Vždyť diabetem dnes trpí statisíce lidí v naší zemi. A co ti s vysokým krevním tlakem a dalšími nemocemi zpravidla přicházejícími s vyšším věkem?

Moc nadějí na to, že by zaměstnavatelé měli pochopení pro nutnost pracovat i v této situaci, mi nedává ani pročítání inzerátů. Diskriminace z důvodu věku je oficiálně zakázána, ovšem šikovné formulace dokážou chytrému napovědět. Hledá se nový člen do mladého dynamického kolektivu, vyžaduje se vysoká výkonnost a flexibilita apod. Mladí a zdraví jsou žádaní, starší s jakýmkoli zdravotním handicapem jsou zdvořile vypoklonkováni, aby si nemohli stěžovat na diskriminaci. Pokud vůbec mají tu drzost se o takové místo ucházet.

Nová koaliční vláda nejenže nepřipravuje vedle důchodové reformy stimuly pro zaměstnavatele, aby tuto polistopadovou praxi v ČR opustili. Naopak, jejich motivaci zbavovat se lidí po padesátce hodlá ještě zvýšit. Například tím, že zaměstnavatelé by měli platit více týdnů nemocenskou. Mladý člověk, který si nepřipouští následky, týdenní chřipku přechodí. U staršího už může znamenat komplikace, kdy návštěva lékaře a vystavení neschopenky jsou nutné.

Hledat uplatnění pro ty, kteří již fyzicky nestačí na těžkou dřinu, neposílí ani připravované změny v Zákoníku práce. Pokud by zaměstnavatel mohl bez jakýchkoli potíží, tedy bez udání důvodu, lidi propouštět, kdo by tak asi šel první? Buď tedy pravice tyto aspekty vůbec nedomýšlí, nebo je naopak domýšlí až příliš. Některým podnikatelům by mohlo vyhovovat, že tito zoufalí starší lidé přistoupí i na nízkou mzdu. A zisky se tak zvýší.

Doufám, že se mýlím. Že jen nová podnikatelská koalice nedokáže vnímat starosti většiny obyvatel země. Proto je tak nutná levicová opozice, která tyto otázky musí otvírat a stále připomínat.

Milada Halíková, poslankyně za KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama