PaedDr. Milada Halíková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.08.2010 17:14:34

Šetřící úder pro regionální projekty

Šetřící úder pro regionální projekty

Všechny řeči vlády o efektivním využití evropských peněz jsou pustým blábolením.

Když jsem pročítala vládní prohlášení, hned mě uhodilo do očí, že v kapitole věnované čerpání prostředků z evropských fondů není ani zmínka o jednom ne zrovna malém problému.

Ve svém nedávném komentáři jsem proto upozornila, že vláda mlčí o spolufinancování projektů. Teď se ukázalo, že opravdu šlo o pověstné ticho před bouří.

Před několika dny kabinet schválil návrh příjmů a výdajů rozpočtových kapitol a státních fondů na rok 2011, v němž nepočítá se spolufinancováním projektů podpořených z regionálních operačních programů ze státního rozpočtu. Zatím to představuje poskytnutí 7,5 procenta z celkových způsobilých výdajů na projekt. Uvádím tuto přesnou formulaci proto, aby bylo zřejmé, že ne všechny výdaje na přípravu a realizaci projektu jsou »způsobilé«, takže je musí nést samotný žadatel o dotaci. Nejde tedy o zanedbatelnou částku, pokud stát již oněch 7,5 procenta nechce poskytovat. Velký dopad by to mělo zejména na rozpočty krajů, měst a obcí, z nichž značná část v této době nemá potřebné mnohamilionové rezervy na realizaci potřebných projektů.

Právě dnes se má uskutečnit jednání hejtmanů s představiteli vlády na toto téma. Jistě na něm zazní, že »úspory« státního rozpočtu v této oblasti mohou znamenat zastavení některých akcí. Příspěvek z evropských strukturálních fondů ve výši 85 procent způsobilých výdajů by tak zůstal nevyčerpán kvůli chybějícím prostředkům na spolufinancování. A zejména, jak jsem již upozornila, všechny řeči vlády o efektivním využití evropských peněz by byly pustým blábolením. Místo užitečných projektů by dostaly podporu ty, na něž by žadatelé měli peníze na kofinancování. Aby suma vyčleněná pro Českou republiku nepropadla, utrácelo by se pak zřejmě za cokoli. A vláda by hrdě hlásila, jak jsme v čerpání prostředků z evropských fondů dobří. Tomu říkám vskutku šetřící úder pro regionální projekty.

Když jsem si na internetu vyhledala aktuální stanovisko Regionální rady regionu soudržnosti Moravskoslezsko, zjistila jsem, že zde ještě doutná naděje. Po dnešním jednání hejtmanů s premiérem a ministry snad budou známy podrobnější informace. Je ovšem otázkou, zda »vláda škrtací mánie« dokáže rozpoznat, kde jsou úspory únosné a kde mohou přinést naopak budoucí velké ztráty.

Milada Halíková, poslankyně PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama