PaedDr. Milada Halíková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.09.2010 18:52:00

Skvrnitý tyf a hazardní hry

Skvrnitý tyf a hazardní hry

Patologické hráčství ničí široké okolí každého, kdo podlehl iluzi o snadné výhře.

"Šíříme bacily skvrnitého tyfu?" ptala se starostka městské části Praha 3 Milena Kozumplíková na semináři o roli měst a obcí při regulaci hazardu, který se tento týden uskutečnil ve sněmovně.

A hned si odpověděla, že takovou hloupost samozřejmě neděláme.

Zato choroba patologické závislosti na herních automatech se šíří ve stovkách heren, na něž narazíme snad už v každé ulici. Rozčilení představitelů ODS v Praze, jejichž dva čerství zákonodárci Tomáš Chalupa (zároveň starosta Prahy 6) a Jana Černochová (starostka Prahy 2) akci uspořádali, je pochopitelné. Preference této strany v hlavním městě po mnoha skandálech povážlivě klesly a nejnovější průzkum ukázal, že aféry typu Opencard mohou ovlivnit ochotu občanů volit ODS i v jiných městech a obcích. Jestliže jsem v minulém funkčním období marně upozorňovala (a nebyla jsem jediná) vládu vedenou Mirkem Topolánkem (ODS!) na problém, že obce mohou jen obtížně regulovat hazard na svém území, teď se snad ledy hnuly.

Jeden z účastníků semináře trefně poznamenal, že je nyní nejlepší příležitost pro přijetí patřičné novely. Je totiž před komunálními a senátními volbami a i někdejší váhaví střelci by mohli vložit šíp do tětivy. Podle současného zákona totiž může obec povolovat či časově a prostorově omezovat provoz pouze výherních hracích přístrojů. Jenže do heren vtrhla nová forma hazardu, v němž jde prohrát za kratší čas mnohem více peněz. Videoloterijní terminály.

Za tři roky na tento fenomén nebyla schopná pravice v zákonu zareagovat. Pokus ministerstva financí, aby od 1. 6. 2009 přikládali žadatelé o povolení videoterminálů i vyjádření obce, skončil velkou blamáží. Tři dny před tímto termínem na ministerstvu povolili provoz stovek videoterminálů, protože provozovatelé rychle podali žádosti. Nakonec se ukázalo, že tato podmínka nemá oporu v zákonu a vše se potichu odpískalo.

A tak když se městům a obcím podařilo omezit počet výherních hracích automatů, většinou na stejné místo provozovatelé ihned nainstalovali videoloterijní terminály s povolením ministerstva financí. Příklad Prahy - za tři roky se snížil počet výherních hracích automatů o 2300, ale za stejné období stoupl počet videoterminálů na 6075.

Vláda vedená ODS před komunálními volbami šturmuje, a tak na semináři oznámil místopředseda legislativní rady vlády Petr Mlsna, že je již hotova vládní novela zákona o loteriích. V ní by se mimo jiné měla řešit role měst a obcí při vydávání obecně závazných vyhlášek pro provozování všech hazardních her na přístrojích, které obsluhuje sázející. Obce by měly mít možnost nejen omezit místo a čas, ale i zcela zakázat tyto hry na svém území. Jistěže by se měla řešit i tolik diskutovaná otázka odvodů na veřejně prospěšnou činnost. Ve sněmovně tak budou rovnou tři návrhy novel, a to vládní, předloha hlavního města Prahy a další z dílny ČSSD.

Na svých poslaneckých dnech se setkávám zejména s důsledky, které patologické hráčství znamená pro rodiny gamblerů. Dluhy, exekuce, zoufalství. Ředitel Psychiatrické léčebny v Praze-Bohnicích Martin Hollý na semináři v doporučeních pro zákonodárce, které lékaři sestavili na základě práce s pacienty, jmenoval právě i zlepšení právní ochrany rodin hazardních hráčů. Tím se zatím vládní koalice nezabývala.

Myslím si ale, že tento návrh by neměl zapadnout po volbách, kvůli nimž se nyní ODS vyšponovala k takovému výkonu. Skvrnitý tyf patologického hráčství totiž ničí široké okolí toho, kdo podlehl iluzi o snadné výhře. Ta přece musí přijít. Když ne dnes, tak zítra. Určitě. Nakonec nikdy. Co pravice nechce ovšem vidět, je skutečnost, že bacily se množí v atmosféře prosáklé zbožštěním velkého majetku jako měřítka úspěchu člověka ve společnosti.

Milada Halíková, poslankyně PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama