PaedDr. Milada Halíková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2010 12:46:00

WFTU: Boj za rovnoprávnost stále aktuální

WFTU: Boj za rovnoprávnost stále aktuální

Prohlášení komise žen Světové odborové federace (WFTU) k Mezinárodnímu dni žen.

Osmého března si celý pokrokový svět připomíná památku stávky newyorských švadlenek proti nesnesitelným pracovním podmínkám.

Toto první masové vystoupení žen za práva a rovnoprávnost dalo podnět k vyhlášení 8. března Mezinárodním dnem žen. Na návrh německé revolucionářky Kláry Zetkinové je připomínán každoročně v mnoha zemích světa a od roku 1975 je oficiálně uznán i OSN.

Tato historická zkušenost promlouvá varovným hlasem k naší současnosti. Boj za základní práva a rovnoprávnost žen v podmínkách kapitalismu je stále aktuální. Nemyslíme si, že pouhé připomenutí MDŽ vyřeší stále zhoršující se postavení žen ve společnosti. Žijeme totiž v systému, který nejen usiluje o ponížení velkých skupin spoluobčanů, ale především žen v produktivním věku, mladých matek, samoživitelek i žen-důchodkyň. Současné zkušenosti ještě více obnažují skutečnost, že před rokem 1989 v řadě zemí nemusely ženy se stejnou intenzitou jako nyní bojovat o svá práva, neboť většinu z nich jim zaručoval socialistický systém.

Je také pravdou, že přetrvávající neznalost všeobecných práv žen je dnes překážkou, která ženy často omezuje při prosazování vlastních práv. I tam, kde rovnoprávnost již je součástí zákonodárství daného státu. Proto oceňujeme význam všech aktivit různých levicově orientovaných ženských sdružení, která svou činností napomáhají ženám ke zvýšení jejich sebevědomí. Na ženách přitom spočívá tíha spojená se zabezpečením společenského poslání rodiny, výchovy dětí. Často na nich závisí osud rodiny, která byla například zasažena nezaměstnaností. Důvodem jejich nepřípustné diskriminace je péče o dítě a následně v pozdějším věku jsou vytlačovány z kapitalistického trhu práce. Ani v přístupu k ekonomickým aktivitám nejsou zajištěny rovné příležitosti.

Velkým problémem je přetrvávající nerovnost v platech, kdy ženy dostávají většinou nižší mzdu než muži za stejnou práci. V řadě zemí pravice prosazuje zvyšování počtu částečných pracovních úvazků, které mají být nabízeny především ženám. To vede nikoli k jejich vyšší zaměstnanosti a soběstačnosti, ale přetížení. Mzda za částečný pracovní úvazek je nízká a ženy tak přejíždějí denně mezi dvěma i více zaměstnáními. Vzdělané a schopné ženy se rovněž těžko prosazují na řídící funkce.

Velmi složitou situaci zažívají ženy obdobně ve městech i na venkově. Jako důsledek hospodářské krize nadále roste nezaměstnanost, rychle ubývají pracovní příležitosti a prvními postiženými bývají právě ženy-matky a ženy nad 50 let. Je omezována doprava do zaměstnání a zvyšují se dojezdové vzdálenosti k lékaři a do zdravotnických zařízení. Rostoucí životní náklady neumožňují ženám se plně angažovat ve veřejném životě. V řadě zemí je rok 2010 i rokem voleb, kde se tento trend může negativně odrazit v dalším poklesu zastoupení žen v parlamentech i místních zastupitelstvech.

Vyzýváme všechny odborové organizace sdružené ve Světové odborové federaci (WFTU), aby si nejen připomněly 8. březen jako významný den boje za rovnoprávnost žen a poděkovaly ženám za jejich dosavadní práci, ale současně prosazovaly ve všech svých aktivitách skutečnou rovnoprávnost.

Milada Halíková, předsedkyně komise žen při WFTU
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama