PaedDr. Milada Halíková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.07.2010 19:46:00

Zaveďme „oprávněné nájemné"

Zaveďme „oprávněné nájemné"

Právo na přiměřené bydlení považujeme za základní lidské právo.

Chtěla bych v úvodu říci, že KSČM se problematice bydlení věnuje trvale. Má ji ve všech svých programových dokumentech a důvod je jednoduchý. Právo na přiměřené bydlení považujeme za základní lidské právo. Dovolte mi říci, že ve všech svých dokumentech máme i rovnost forem vlastnictví a tento fakt platí také pro sektor bydlení. Pravdou je, že velká část obyvatel, uvádí se obvykle číslo 40 % v podmínkách naší ČR v současné době, bydlí v nájemním bydlení. Jedná se především o skupinu občanů středně a nízkopříjmových. Odtud také soustředění pozornosti poslanců za KSČM v minulém i předchozích volebních obdobích právě k nájemnímu bydlení, v bydlení v bytech, k bytovým družstvům a problematice společenství vlastníků.

Z tohoto pohledu považujeme za velice nešťastné přijetí zákona č. 107/2000 o jednostranném zvyšování nájemného. Tehdejší poslanci za KSČM tento návrh zákona v PS nepodpořili. Leč zákon platí a my jsme se pokusili v uplynulém volebním období na něj reagovat, pokusili jsme se jeho platnost ukončit a přijmout návrh zákona o sjednávání nájemného a o řešení nákladů spojených s bydlením.

Vedla nás k tomu i skutečnost, že zákon 107 byl přijat v období konjunktury, po které však následuje období hospodářské krize, které přineslo obrovský nárůst nezaměstnanosti a s tím i problémy spojené s bydlením. Řada vlastníků domů a bytů pochopitelně využila možnosti, které jim zákon o jednostranném zvyšování nájemného dával, a zvyšuje nájemné v maximální možné výši. Představuje to za poslední dva roky více jak 40% nárůst nákladů spojených s bydlením, když vedle nájemného musíme připočíst i nárůst cen energií.

Jaké jsou důsledky této skutečnosti. Je jich několik. Především fakt, že narůstá skupina obyvatel, pro které je nájemní bydlení zejména v Praze, ale nejen tam, postupně velice složité, představuje 50 i více procent nákladů, které vydávají z příjmů. Je to víc než v řadě okolních států. Faktem také je, že mnozí nájemníci, zejména z nízkopříjmových skupin se dostávají do často neřešitelné situace, zadlužují se a mohou postupně o byty přijít. V neposlední řadě bych chtěla uvést i skutečnost, že ti, kteří na to mají nárok, uplatňují příspěvek na bydlení, a tím samozřejmě rostou mandatorní výdaje státu.

Vzhledem k těmto skutečnostem přišla již v polovině roku 2008 KSČM s návrhem zákona o nájemném z bytu a jeho sjednávání. Tento návrh prošel mnoha konzultacemi, diskusemi s odbornou veřejností, respektoval během svého projednávání všechny návrhy, připomínky a doporučení. Vycházel také ze zkušeností, které mají bytová družstva, společenství vlastníků i sdružení nájemníků, a to nejen u nás, ale i v sousedních zemích. Jsme hluboce přesvědčeni o tom, že termín „oprávněné nájemné", se kterým návrh zákona pracuje, a který počítá s nárůstem až 20 % nad náklady, které v daném místě bytová družstva nebo společenství vlastníků mají, že takovéto nájemné je pro každého vlastníka přiměřené a současně reaguje na pojem, se kterým se často v této problematice operuje, a to je „místně obvyklé nájemné".

Chci také připomenout, že uvedený návrh zákona se vypořádává s možností zvýšit o inflaci nebo např. v případě zateplení o úspory za teplo. Je ke škodě nájemníků, že PS nestihla tento návrh zákona doprojednat, že se nedostal do 3. čtení. Víme proč, bylo to vinou celé řady obstrukcí, zejména poslanců za ODS v závěru minulého funkčního období, kdy nejen tento zákon, ale i řada jiných doprojednána nebyla.

KSČM svým voličům slíbila, že se k tomuto návrhu zákona v novém období PS vrátí. Návrh je připraven, s jeho obsahem se můžete seznámit na webových stránkách KSČM. Případné návrhy a připomínky uvítáme.

Nyní ještě ke koaliční smlouvě a problematice bydlení, která z ní vyplývá. Hledala jsem ve smlouvě ODS, TOP 09 a VV kapitolu o bydlení. Samostatnou takovou jsem nenašla. Problematika bydlení je zmíněna na několika místech, podle mého názoru jen velice okrajově. V koaliční smlouvě je zdůrazněn návrh ministra Kalouska na zrušení státního fondu rozvoje bydlení. Je to také jedno z témat, které jsme v minulém období několikrát připomínali, mohu už dnes říci, že s takovýmto návrhem nemůžeme a nebudeme souhlasit. Šlo by o další snížení dostupnosti bydlení.

Koalice v uvedené smlouvě sice hovoří o výstavbě startovacích, patrně malometrážních bytů. Ale jakou formou - není to zcela jasné a těžko se konkrétněji k tomuto návrhu vyjádřit. Nezbývá než počkat na vládní prohlášení a k tomu pak od nás dostanete stanovisko.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama