Pavol Lukša

č. 1, Moravskoslezský kraj
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.05.2012 9:49:12

Méně aut, méně emisí

Méně aut, méně emisí

Už od příštího roku budou moci v našich obcích vznikat nízkoemisní zóny. Prosadili jsme je s kolegy z jediného důvodu, pomohou totiž zlepšit situaci v obcích se znečištěným ovzduším, a to až o sedmdesát procent.

Zóny budou zakládány na územích, kde jsou jednak překračovány limity znečištění a jednak existuje objízdná trasa bez omezení. Ochrana zón bude spočívat v tom, že do nich nebude možné vjíždět s vozidly nesplňujícími určené emisní hodnoty. Jedná se především o starší vozy nešetrné k životnímu prostředí. Opatření se pochopitelně nebude vztahovat na občany, kteří v místě bydlí.

Škodliviny z vozidel jsou významnou součástí lokálních emisí, zvláště v oblastech, které bezprostředně nesousedí s velkými továrnami. Údaje ze zahraničí, kde nízkoemisní zóny již dlouhou dobu běžně fungují, hovoří až o sedmdesátiprocentním podílu.

Ne všechny obce jistě mohou stanovit objízdnou trasu. Jistou příležitost jim ale přinese nový zákon o rozpočtovém určení daní, který by měl od příštího roku významně posílit rozpočty malých obcí a středních měst. Ty pak budou moci začít budovat takové cesty, které by se vyhýbaly centrům aglomerací. I malé obce by dík snižování emisí, hluku a zvyšování bezpečnosti našly prostředky na spoluúčast s evropskou dotací.
Pavol Lukša
 poslanec za Moravskoslezský kraj
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama