Pavol Lukša

č. 1, Moravskoslezský kraj
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.03.2012 9:57:33

Zóny problém nevyřeší, ale ovzduší pomohou

Zóny problém nevyřeší, ale ovzduší pomohou

Komentář poslance Pavola Lukši.

V Klimkovicích nedávno zavedli první nízkoemisní zónu v České republice. To bylo umožněno nedávnou novelou zákona o ochraně ovzduší, kterou jsem předložil s kolegy poslanci za Moravskoslezský kraj. Novinka však má i svoje kritiky.

Nejprve připomeňme, o co se jedná. Nízkoemisní zóny mohou na svém katastru vymezit obce prostřednictvím vyhlášky. Týká se území, kde jsou překračovány limity znečištění a současně existuje objízdná trasa tohoto území bez omezení. Do těchto zón není možné jezdit s vozidly, která nesplňují určené emisní hodnoty. Nejde o žádný český vynález, ale o prověřené opatření z mnoha evropských měst.

Plně chápu občany a zastupitele Klimkovic, kteří nechtějí, aby jim projíždějící osobní i nákladní automobily dále zhoršovaly už tak špatný stav ovzduší. Pacienti, kteří využívají zdejších lázní, toto opatření také přivítají. Do města se přijedou léčit a nikoli zadusit smogem. Pro řidiče neekologických automobilů snad nebude poněkud delší cesta představovat velkou přítěž. Nejčastější kritika se zakládá na argumentu, že nízkoemisní zóny sice zbaví město škodlivin z dopravy, ale stejně neřeší emise z tzv. velkých zdrojů (továrny), které tvoří největší podíl na znečištění ovzduší. Na to lze namítnout, že nízkoemisní zóny nemají ambici zcela vyřešit problém s ovzduším. Pouze pomáhají zlepšit situaci na lokální úrovni, což se však může výrazně projevit na zdraví zdejších obyvatel.

Problém velkých zdrojů se musí řešit jiným způsobem a na to již existují zcela jiné nástroje.

Pavol Lukša
poslanec za Moravskoslezský kraj
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama