Petr Bajer

  • Soukromníci
  • Holice
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.01.2021 19:28:00

Vláda lže, podnikatelé se skvěle rozhodně nemají

Vláda lže, podnikatelé se skvěle rozhodně nemají

Komentář na facebookovém profilu k dopadům vládních opatření na podnikatelskou sféru

 Pandemie koronaviru se už naplno projevuje v ekonomice, ale i v běžném životě každého z nás. Mnoho našich podnikatelů, především ve službách, maloobchodě, cestovním ruchu a dalších odvětvích se potýká s ekonomickými důsledky způsobenými především nepochopitelnými opatřeními vlády. Mnozí již své podnikání ukončili a boj o zachování toho, co tu léta tvořili, vzdali. Mnohé to ještě čeká.

Naše ,,skvělá" vláda, jejíž fungování je možné jen díky podpoře komunistů, kupí jedenu chybu za druhou. Tu nejsou vakcíny, tu stříkačky, jinde zase jehly. Každý, kdo se dostane k číslům udávajícím počet vydaných dávek a počet naočkovaného lékařského personálu a seniorů, vidí nesoulad. Že by snad preferování ,,nadlidí"? Jak do toho zapadá očkování vybraných státních úředníků, snad není potřeba komentovat. Připravenost státu na vakcinaci, fungování registrace, počet vakcín a vybavení k očkování se odráží na počtu proočkovaných občanů. A mě napadá jediné slovo. Chaos. Nezbývá mi nic, než závidět např. Izraelcům, ale i dalším zemím, jak k řešení pandemie a očkování občanů přistoupili. Chudáci lékaři a zdravotní personál, kteří v tomto prostředí musí pracovat. Ti si zaslouží velké poděkování a prosbu. Vydržte prosím.

Mnohá opatření státu vůči svým občanům, podnikatele nevyjímaje, postrádají jakoukoli logiku. Našim podnikatelům pak vznikají obrovské škody a tyto jsou kompenzovány velmi nedostatečně a složitě. Premiér s pány ministry se předhánějí, kolik stát platí a snaží se manipulovat veřejnost k myšlence, jak se mají podnikatelé skvěle. Lžou! Ze zkušenosti vím, že podpora státu se pohybuje okolo 30-40% všech nákladů. Při cca 3-5 měsících zákazu činnosti v loňském roce si i školák ZŠ spočítá,kolik ,,vaty" musel ten který podnikatel napumpovat do svého podnikání, aby přežil. Někdo toto krytí ztrát nazývá vatou. My podnikatelé pak půjčkou, dluhem či likvidací rodinných úspor. Dalším skvělým počinem je, jak se podpory státu vyplácejí. Místo toho, abychom využili zkušenosti z jiných zemí, kde se výše podpory vypočítává z obratu, je na nás podnikatele navaleno mnoho dílčích dotačních titulů. Mnozí živnostníci se v nich ani nevyznají. Některé z Ministerstva průmyslu a obchodu, některé z Úřadu práce, některé z Finančního úřadu. Některé možná z dalších ministerstev. Každé za jiných podmínek, s jinými tiskopisy a doložením jiných příloh. Začínám mít takový dojem, že si vláda myslí, že díky uzavřeným provozovnám máme na vyplňování žádostí a jejich příloh dost času.

To, že je situace vážná, nám potvrzuje i cca sto tisíc pozastavených živností v roce 2020. Jak jsem již napsal, mnozí již ukončili podnikání definitivně a mnozí se k tomu chystají. Je nutné připomenout, že se jedná o podnikatele v oborech, které potřebují všichni naši občané. Proti tomu pak kontrastuje fakt, že na sobě stát nešetří vůbec. Státní správa je v klidu. Vždyť i to očkování dostane přednostně. Jsem přesvědčený, a různé protesty organizované napříč republikou mi to potvrzují, že stále větší procento občanů již má této vlády plné zuby. V tomto roce na podzim, ve volbách do Poslanecké sněmovny pak mají jedinečnou příležitost poslat tyto odborníky tam, kam patří.

Jsem přesvědčený, i dle volebních průzkumů, že by se to mohlo povést. Jen je nutné sestavit ještě jeden středo-pravicový politický subjekt. Trochu se totiž , vzhledem ke zveřejněným číslům průzkumů a nejistotě, jak voliči zareagují na vzniklé koalice Piráti-Starostové a nezávislí a ODS- KDU/ČSL-TOP09, bojím,že se lídři těchto koalic příliš soustředí na to, aby jako vítězové sestavovali vládu. Je přeci jasné, že k tomu, aby vládli bez současných vládních stran či populistů, musí získat ještě víc hlasů. Nebo třetího spojence. Strana soukromníků České republiky se již mnoho let snaží spojovat pravici. Důkazem jsou minulé volby do Poslanecké sněmovny, kdy Soukromníci podpořili ODS a pomohli jí ke druhému místu ve volbách. V současné době se vedení strany snaží najít nejvhodnější cestu účasti strany ve volbách.

Jak a s kým do podzimních voleb půjdeme, musí být jasné co nejdříve. I proto, že musíme přesvědčit o našem rozhodnutí právě živnostníky, tedy ty, pro které mohou či budou tyto volby existenční.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama