Petr Bajer

  • Soukromníci
  • Holice
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.11.2019 14:52:54

Živnostník v naší zemi

Živnostník v naší zemi

Mám jeden takový sen.

Večerní zpravodajství na jakékoliv naší televizní stanici začíná: Pekař, obchodník nebo jakýkoli jiný živnostník dává brzy ráno před svůj krámek ceduli s nabídkou a následně se zobrazí jeho malý, ale upravený krámek. Je plný čerstvého zboží a majitel se usmívá. Toto pak doprovází komentář: „Toto je živnostník, základní stavební kámen normální demokratické společnosti. Ač jeho dítě leží s chřipkou, ač má problémy s dodavatelem, zdržuje ho narůstající administrativa a musí pracovat i o víkendech a svátcích, tak se prostě nevyhne tomu, držet svoji živnost v provozu. Nedostane totiž žádnou dotaci či daňovou úlevu, prakticky nikdo se ho nezastane. Jeho devizou už prakticky není majetkový prospěch, ale svoboda, na kterou si za léta podnikání zvykl. Není pokorným nebo drzým vazalem vyřvávajícím si zvýšení svých příjmů pod heslem, že drzé čelo je lepší než poplužní dvůr. Své povinnosti vůči státu si plní a nikoho z nás nic nestojí. Važme si těchto lidí!

Toto je však jen utopie. První zprávou zpravodajství je kromě celosvětových katastrof to, kdo si vykřičel víc peněz z veřejných prostředků a kdo si zařídil víc dotací ze stejného zdroje. Pro naši současnou vládu zůstává živnostník tím „Mládkovým parazitem“. Proto má současná vládnoucí garnitura pro tyto lidi jen zvýšení daní, zvýšení poplatků, další vlnu EET, růst administrativy, zvyšující se šikanu ze strany různých úřadů a žebrácké důchody. A kdo by se také s živnostníky mazal. Pro sociální demokraty (kde dnes vládne křídlo rozhazovačného utopického socialismu) a pro KSČM jsou živnostníci třídním nepřítelem. Pro hnutí ANO jsou kromě toho, že jsou nepříjemnými konkurenty oligarchových firem, vlastně třídním nepřítelem také. A k čemu to povede? S další nastupující vlnou EET dojde k úbytku již nyní nedostatkových řemeslníků, zejména těch starších. Dojde i k úbytku praktických lékařů v penzijním věku, kteří, dle dostupných informací, své praxe zavřou.

Pokud něco tato vláda s velkou pompou navrhne v ekonomické oblasti, tak říkajíc pro živnostníky, tak v konečném důsledku shledáme, že nenabízí vůbec nic. Musí totiž stále myslet na své voliče a licitovat, kolik jim na další roky přidá. Nárůst platů ve státní sféře podle čísel, která nikdo nezpochybňuje, se od roku 2012 do roku 2019 zvýšil ze 132,5 miliardy Kč na 226, 1 miliardy Kč. Tedy téměř o 94 miliard Kč. A další nárůsty nás jistě čekají. V absolutních počtech pak došlo ke zvýšení počtu státních zaměstnanců v tomto období o 50 tisíc.

A někdo to prostě zaplatit musí. Přes veškeré pochopení pro časovou vytíženost a při všech problémech, které živnostenský život přináší, apeluji na Vás. Prosím přemýšlejte o těchto věcech a choďte k volbám. A nevolte své katy! Možná se blíží naše poslední šance na přežití.

Petr Bajer,
předseda Strany soukromníků České republiky

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama