ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.05.2014 11:24:16

Štětí - město duchů?

Štětí - město duchů?

Naše město trpí jevem vylidňování. Postupem času odchází více a více občanů města jinam za prací a lepším životem... Co s tím?

Mám neodbytný pocit, že od roku 1989 ve Štětí stále ubývá pracovních příležitostí.

Po krachu podniků Artis a Severka se i naše papírna v průběhu let značně zeštíhlila. Samozřejmě, že se objevilo nemálo živnostníků a podnikatelů, ale ti nedokáží využít potenciálu práceschopného obyvatelstva a generovat dostatečnou nabídku práce.  Proto čím dál více obyvatel z města za prací dojíždí, pokud se již neodstěhovali natrvalo.

V současné době je úbytek ekonomicky aktivních obyvatel znatelný a trend je dlouhodobě zřejmý.

Je třeba začít něco dělat, protože pokud nedáme příležitost k práci našim lidem, budou stále odcházet. Vycházím-li z vlastní zkušenosti, je problém dostupnosti práce ve městě a okolí skutečně palčivý. Sám dojíždím do Prahy ráno a vracím se po 19.00 hodině. A každý rok je nás víc a víc, kteří ze Štětí denně odjíždíme.

Tento každodenní odliv obyvatel má za následek pokles tržeb ve městě, protože my, kteří dojíždíme, utrácíme peníze jinde.  Ať je to oběd, nebo celý nákup domů.  Trpí tím jak prodejny potravin a jiného zboží, ale také ti co podnikají ve službách.  To má za následek útlum podnikatelské sféry, propouštění a ukončování živností. Pokud tito lidé nepůjdou na Úřad práce, přidají se k těm, co dojíždí, a potom – třeba již za pár let, se ze Štětí stane město duchů.

Zastavme tedy konečně odliv pracujících. Je nutné ze strany města aktivně hledat investory a  zaměstnavatele, kteří by se zde usídlili. V moderní historii jsme přece průmyslovým městem, máme dobrou infrastrukturu (silnice, 2 železnice, řeka Labe), a další výhody.

Ale hlavně: Máme schopné a šikovné lidi, kteří budou rádi za možnost výdělku v místě bydliště. To, že městu plyne do společné pokladny část daňového výtěžku za každý podnikatelský subjekt, ani netřeba zmiňovat.

Ačkoli je to běh na delší trať, musíme napnout plachty a aktivně oslovovat firmy, které by se u nás usadily nebo zde vybudovaly své pobočky. Po časech krize, která pomalu odeznívá, přichází období konjunktury. Toho je třeba využít.

Již nyní je tu unikátní příležitost pro naše lidi a firmy. Jedná se o výstavbu Olympijského centra Štětí - Račice. V rámci tohoto projektu se vybuduje de facto celé nové nábřeží Labe. Od příštího roku sem potečou nemalé investice jak do rekonstrukce kanálu Račice, tak do výstavby zázemí ve Štětí. Osobně se zasazuji o to, aby v rámci těchto investic bylo využito maximum místních firem a také místních nezaměstnaných.

Na terénní práce, úklid a revitalizaci nábřeží stačí jen najmout dozor a můžeme dát šanci lidem, evidovaným na Úřadu práce. Pokud se podaří, aby alespoň část z těch přislíbených financí byla rozdělena místním, bude tu zase o něco lépe…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama