Petr DROZDÍK

V trpělivosti a harmonii je skutečná síla.
  • NEZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2014 20:29:57

Mohly volby do Evropského parlamentu dopadnout hůře ?

Mohly volby do Evropského parlamentu dopadnout hůře ?

Všude se hovoří o rekordní neúčasti voličů v letošních volbách do Evropského parlamentu. A já se ptám, mohly volby dopadnout ještě hůře? Očekával snad někdo jiný výsledek?

Musím se přiznat, že s vítězstvím hnutí ANO (ačkoliv nerad) jsem tak trochu počítal, vycházel jsem totiž z velice překvapivých výsledků parlamentních voleb. Úsvitu Tomia Okamury – ač by mohl někdo namítat, že jsem byl kdysi Okamurův  fanda v prezidentských volbách - jsem už tolik ale nevěřil.

Co mne ale - nikoliv překvapilo - , ale vyloženě šokovalo, tak to jsou volební výsledky TOP 09, ČSSD, KSČM a ODS. Stran, které mají ještě čerstvé šrámy z nedávných kauz, a že jich nebylo zrovna málo!

Jen namátkou vyberu ty nejzajímavější: Zadržení Davida Ratha, Lánská schůzka, kauza Nagyová, odposlechy Pavla Béma s lobbistou Janouškem, či problémy pana europoslance Ransdorfa – nejen s dluhy, ale například mi také utkvěly v paměti i záběry nizozemské televize, jak zuřivě máchá na kameramana a reportéra, kteří přišli na to, že se pan europoslanec Ransdorf  zapsal do prezenční listiny, aby dostal zaplacenou náhradu 300 euro, ale jednání Evropského parlamentu se nezúčastnil – utíkal po podpisu na letiště. Přesto voliči takového politika znovu podpořili v letošních volbách.

Rozumí tomu někdo?


Pan Ransdorf si přišel pro "výplatu" a odjel na letiště? Dostanete snad  vy výplatu za to, že se vykašlete na své povinnosti v práci?!

Takže pan Ransdorf, si dál bude užívat zaslouženého politického odpočinku za pěkné peníze. A jeho věřitelé si mohou ručníkem utřít z čela pot.

Účast u voleb byla 18,2 % a například v obci Řikonín na Brněnsku nevolil vůbec nikdo – prostě se na to vykašlali. Dokonce nevolili ani sami zastupitelé, ani volební komise, prostě NIKDO. Šušká se, že je to prý proto, že ještě nedostali z EU ani korunu na dotacích, takže jsou pro ně volby bezpředmětné. 

V novinách jsem četl článek, kde exprezident Václav Klaus prohlásil, že programy jednotlivých stran ani nečetl a že on sám považuje volby do Evropského parlamentu za neautentické a nepotřebné. Údajně tento názor sdílí téměř 50 procent českých voličů. Proč ?!

Naopak prezident Miloš Zeman, zase obvinil z malé účasti ve volbách novináře – protože málo informují občany. Jsem ale velmi rád, že nezapomněl na politiky samotné. Ti by podle mého názoru měli především občany informovat.

Proč tedy volby dopadly jak dopadly? Panuje opravdu mezi občany České republiky hluboký nezájem o Evropskou unii, je na vině neznalost důležitosti Evropské unie? Nebo jen lidé přestali věřit novým tvářím politické scény?

Byl jsem členem volební komise na okrajové části města Orlová. Z celkového počtu 501 voličů se jich dostavilo k volební urně pouhých 63. Byli to většinou starší lidé a podle kolegů z komise jsem usoudil, že to jsou ti pravidelní voliči, ti „loajální“ a koho myslíte, že šli volit? 

Podle mého názoru nejsou občané České republiky dostatečně informováni o Evropské unii. Neví, proč v EU jsme, co pro nás členství v EU znamená, jak funguje Evropský parlament a jaké věci se tam schvalují. Snad jen studenti ví, že Evropským parlamentem prochází dnes víc jak 80% zákonů, které se u nás následně přijímají.

Občané si musí být vědomi toho, že v Evropské unii nejsme a nemůžeme být jen do počtu, musíme být silným článkem, a musíme mít v EP takové zástupce, kteří budou hájit zájmy České republiky. Je to zcela logické, protože to co vyhovuje například Francii, nemusí vyhovovat České republice. Pokud tam nebudeme mít zástupce, kteří se budou bít za naše lepší podmínky, pokud tam budou takoví, kteří se jezdí na schůze Evropského parlamentu vyspat nebo se jen zapsat do prezenční listiny a shrábnout 300 euro, je zcela jasné, že Evropská unie bude i nadále v mysli občanů České republiky jen pouhým slovem někde na internetu či v novinách. A takový názor nemám jen já, i ze samotného Evropského parlamentu padají výrazy jako „čeští europoslanci jsou flákači“, „před koncem mandátu jsou nejméně aktivní právě čeští europoslanci“ atd.

Když si tohle přečtete, také vám vrtá hlavou proč se do EP dostal opět pan europoslanec Ransdorf?

Dávám ale občanům za pravdu v jedné věci. Měli a mají bohužel pravdu v tom, „že se nic nezmění“. Já to vidím tak, že k volbám šli převážně zaslepení stoupenci stálých politických stran, jinak si nedovedu vysvětlit, jak se mohla např. ODS či ČSSD do EP dostat. 

Karty jsou rozdány, pozdě plakat nad rozlitým mlékem. Je před námi i tak ještě hromada práce, a já pevně věřím, že přijde den, kdy českému národu opravdu jednou dojde, že pokud bude sedět na zadku doma či v hospodě a bude nadávat na naše politiky místo toho, aby si přečetl na internetu či letáčku ze schránky program schopných a sebevědomých občanů, kteří dokážou převzít odpovědnost sami za sebe, za svou rodinu, za svou obec a za stát, a nepůjdou do té volební urny opravdu hodit všechnu tu zlobu a nesouhlas - nezmění se opravdu  nic.

Je to jen o vůli něco změnit, pokud ta vůle nebude, pokud zůstane u piva, budeme dále vídat v lavicích našich radnic, zastupitelstev, poslanecké sněmovny a evropském parlamentu jedny a ty samé tváře. Tváře lidí, o kterých všichni dobře víme kam, až jsou schopni zajít, a že jim to stejně pokaždé projde.

A jediný kdo zapláče, jsme MY, občané České republiky, protože nám nezbude nic jiného než sklopit hlavu a dál si jen uboze nadávat jak se máme špatně.



DROZDÍK Petr
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Drozdík-Petr/567335770040353 
Blog iDNES: http://drozdik.blog.idnes.cz/ 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama