Petr DROZDÍK

V trpělivosti a harmonii je skutečná síla.
  • NEZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.03.2014 20:15:48

Zákon na ochranu osobních údajů? Jen cár papíru,osobní data jsou dnes byznys.

Zákon na ochranu osobních údajů? Jen cár papíru,osobní data jsou dnes byznys.

Datum narození, číslo občanského průkazu, adresa, email či telefonní číslo. To vše jsou nejběžněji používaná osobní data, která každý den předáváme - ať už vědomě, či nevědomě třetím stranám ke zpracování. Podle mne je však zákon nechrání.

Osobní data už nejsou tak chráněna, ba naopak, poslední dobou se staly předmětem velmi lukrativního byznysu a aniž bychom o tom věděli, aniž bychom si přečetli velmi zdlouhavé obchodní podmínky byť na obyčejném e-shopu, kde si chcete objednat dárek pro někoho z rodiny, vaše data už po pouhém kliknutí na dokončení objednávky putují do jednoho z mnoha balíčků, které neslouží jen pro potřeby firmy, u které si objednáváte zboží, ale firma je používá dál ke svým obchodním aktivitám - PRODÁVÁ JE dalším subjektům.

Že nesouhlasíte? Ještě nikdy se vám nestalo, že by z ničeho nic zazvonil váš mobilní telefon a tam se ozval pojišťovací makléř, který vám začne sypat lukrativní pojistku, a vy moc dobře víte, že jste si nic takového neobjednali, že jste po tomto produktu ani nepoptávali? Ještě nikdy vám nepřišel email s nabídkou o kterém nevíte kde se vzal a proč vám ho dotyčná firma zasílá?

Používání vašich osobních údajů pro další obchodní účely firmy, u které jste si objednal např. rohovou sedačku jsou zakotvena v obchodních podmínkách které 90% spotřebitelů před podpisem vůbec nečte, tenhle kouzelný papír, čte spotřebitel až ve chvíli, kdy má zboží nějakou vadu a chce jej reklamovat. Jenže mnohdy informace, že vaše osobní údaje budou prodány dalšímu obchodnímu subjektu, který vám již brzy něco emailem nebo po telefonu nabídne, ani zakotveno není.

Můžeme tedy říci, že firma, která vám prodala sedací soupravu právě na vašem obchodu vydělala hned dvakrát, aniž by jste o tom věděli.

Není to tak dávno, co jsem si přes jeden internetový obchod objednal dárek pro přítelkyni, dva dny poté, mne kontaktovala příjemná slečna, zda mi domů přišel jejich letáček a co říkám na jejich nabídku. Když jsem se otázal, odkud volá a odkud má mé číslo, tak mi jen suše odpověděla, že ona neví, že jí to vytáčí automat. Tak jsem paní požádal, aby si dala záznam, že nechci být kontaktován jejich firmou a od té doby jsem tento telefonát neměl.

Druhá zkušenost už však nebyla tak jednoduchá.Neustále mi jedna nejmenovaná firma zasílá SMSky s nabídkou kreditní karty a úvěrů. Již 6x jsem se na firmu obracel s žádostí o výmaz z databáze pro marketingové účely, bohužel, i když mi tento požadavek nějaká manažerka potvrdila, SMS s nabídkou kreditní karty dostávám dál.

Tato situace je pro mne neúnosná a rozhodně si myslím, že zákon na ochranu osobních údajů by v tomto případě měl být razantnější a postihy za zneužití těchto údajů daleko tvrdší.

Každá firma, by měla mít zcela jasně v obchodních podmínkách uvedeno, jak bude nakládat s osobními údaji svého zákazníka, tak, aby formulace této věty, nebyla zaobalena do nějaké zkratky, která v podstatě nemá pro zákazníka srozumitelný význam. 

Firma by měla osobní data používat pouze pro své účely a podstupování osobních údajů zákazníka dalším stranám by měl  zákazník podepsat - pokud by si to samozřejmě přál - formou dodatku.

Zásadně nesouhlasím s tím, aby když si koupím např. rohovou sedačku, aby o tom vědělo dalších 15, 20 firem, které mne budou otravovat se svými produkty a spamovat mi emailovou schránku, nebo mne otravovat po telefonu.


DROZDÍK Petr
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Drozdík-Petr/567335770040353 
Blog iDNES: http://drozdik.blog.idnes.cz/
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama