Petr Duchek

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.05.2020 13:52:43

KVĚTEN - VÝROČÍ 31 LET OD PROPUŠTĚNÍ V. HAVLA

KVĚTEN - VÝROČÍ 31 LET OD PROPUŠTĚNÍ V. HAVLA

Přesně před 31 lety v květnu 1989 už bylo cítit, že se režim začíná drolit. Vzpomínám na propuštění Václava Havla z vězení 17. 5. 1989, kterému předcházelo naprosto absurdní lednové zatčení. Vždyť si to připomeňme, abychom nezapomněli.

Představte si, že jdete se známými (většinou šlo o disidenty) položit květiny k pomníku sv. Václava na Václavském náměstí v Praze jako vzpomínku na J. Palacha. Přímo vlastního kladení se ale neúčastníte. Vše pozorujete zpovzdálí. K položení květin však nedojde, protože tehdejší Veřejná bezpečnost tomu nedovolí. Odcházíte a při cestě domů vás seberou a uvězní. Následuje absurdní soud a odsouzení za údajné maření výkonu pravomoci veřejného činitele a podněcování (V. Havel okrajově již dříve vzpomenul v Radiu Svobodná Evropa na J. Palacha, což soudkyně Helena Hlavatá shledala jako podnícení občanů k účasti na nepovoleném shromáždění k výročí sebeupálení J. Palacha). A dostanete 9 měsíců (po odvolání sníženo na 8 měsíců).

Nakonec si V. Havel odseděl jen polovinu a byl propuštěn. Lidi už se nebáli ozvat a proti uvěznění protestovali, včetně známých tváří. S tím si režim přestával vědět rady. Nejen na pracovištích a ve školách se také stále více diskutovalo třeba o zprávách z Hlasu Ameriky apod. Ledy sice začínaly pukat, přesto se jednalo teprve o předposlední uvěznění V. Havla. To poslední ale bylo už epizodní a přišlo krátce před sametovou revolucí v říjnu 1989.

Byla to doba plná očekávání. Nebyl internet, počítače, mobily. Všechny letáky a písemnosti se poctivě roznášely, psaly přes kopíráky na psacích strojích, množily přes blány cyklostylů.

Z dnešní doby by ale V. Havel byl možná zklamaný. Z některých komunistů a agentů jsou velmi zámožní občané, z jiných kovaných soudruhů zase bijci jejich vlastní, komunistické ideologie. Ovšem až třeba po 30 letech. A ti nejzatvrzelejší neopustili svoji představu na nějakou tu "Velkou říjnovou revoluci" a už (ne tiše) čekají na svoji příležitost.

A pak je tu mladá levice neomarxistů prostupujících internacionálně Evropou, formujících své šiky pod vlajkami zeleného alarmismu i nového panevropismu. Zatímco před 30 roky jsem viděl svět nadějně, dnes mám o něj obavy.

Autor fota: Jaroslav Krejčí – Jaroslav Krejčí heirs, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=66118093

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama