Petr Holeček

  • STAN
  • Kralupy nad Vltavou
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,76. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.11.2019 14:34:00

Bez dechu jsem ždímal z rádia hlášení

Bez dechu jsem ždímal z rádia hlášení

Komentář na facebookovém profilu k výročí 17. listopadu

V listopadu 1989 jsem byl jako mladý učitel na škole v přírodě u Lipenské přehrady. Krásné okolí, čistá Šumava a natěšené děti na to, že uniknou běžné škole. 17.listopadu večer, když jsem naházel děti do postelí a popáté jim šel zhasnout, jsem zapnul rádio a naladil stanici Hlas Ameriky. Ve svátek studenstva se očekávaly nepokoje - situace v ČSSR i ve východní Evropě již byla velmi vypjatá. A informace z našich normalizačních médií byly vždy zkreslené. Zpráva z Hlasu Ameriky však byla ohromující. Bez dechu jsem ždímal z rádia hlášení o zpočátku pokojném průběhu pochodu studentů z Albertova a o následném brutálním útoku esenbáků a estébáků na Národní třídě. Dlouho do noci jsem seděl u přijímače a hltal stále se konkretizující informace.

Druhý den jsme naštěstí jeli domů a od pondělí jsem vyrážel po vyučování do Prahy. Na shromáždění, besedy a diskuse se studenty, umělci a se vznikajícím Občanským forem. A také na Václavák i na Letnou. Následující dny ráno jsem pak informace a postřehy předával svým kolegům a kolegyním, které stále ještě nevěřily v demokratickou změnu ve společnosti. Je to tak dávno... a přece jako by to bylo včera. Jsem za to moc rád.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama