ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.04.2015 21:44:00

Nezapomínejme ani na důvody, které ženou uprchlíky z jejich domovů

Nezapomínejme ani na důvody, které ženou uprchlíky z jejich domovů

Vyjádření k tomu, která z 10 "opatření Evropské komise na řešení imigrace ve Středomoří" jsou klíčová:

Opatření mají tvořit co nejkomplexnější systém, a proto mají působit ve svém souhrnu.

Nový přístup v daném kontextu představuje zejména systematická snaha dopadat a ničit plavidla užívaná pašeráky. V principu jde o souhrn opatření reagujících na naléhavou situaci.

Vedle toho se musí mezinárodní společenství důsledněji zaměřit na důvody, které ženou uprchlíky z jejich domovů a OSN, EU a další se musejí mnohonásobně více angažovat v zemích, jako jsou Sýrie či Libye.

Složení Rady bezpečnosti OSN však odpovídá situaci po druhé světové válce, včetně veta Ruska. O to více musí být ve svém sousedství aktivní EU, od Středozemí po Ukrajinu.

10 opatření Evropské komise na řešení imigrace ve Středomoří:

1. Posílení společných operací ve Středozemním moři, konkrétně operací Triton a Poseidon, zdvojnásobením finančních zdrojů i počtu prostředků umožňujících vyhledávací a záchranné operace.

2. Systematická snaha dopadat a ničit plavidla užívaná pašeráky. Pozitivní výsledky operace Atalanta (kolem Somálska) by měly inspirovat k podobným krokům proti pašerákům ve Středozemním moři.

3. Agentury Europol, Frontex, EASO (Evropský podpůrný azylový úřad) a Eurojust se budou pravidelně setkávat a spolupracovat na sdílení informací o způsobech práce pašeráků, na jejich trestání a na sledování jejich finančních zdrojů.

4. EASO vyšle týmy do Itálie a Řecka ke společnému vyřizování žádostí o azyl.

5. Členské země zajistí, že všem migrantům budou odebírány otisky prstů.

6. Zvážení možnosti mechanismu nouzového přemísťování.

7. Celoevropský dobrovolný pilotní projekt přesídlování s 5000 místy pro osoby, které potřebují ochranu.

8. Zřízení nového programu návratu nelegálních migrantů z členských zemí na hranicích EU, který bude koordinovat agentura Frontex.

9. Větší angažmá v zemích sousedících s Libyí prostřednictvím společné snahy Evropské komise a Evropské diplomatické služby, posílení iniciativ v Nigeru.

10. Rozmístění styčných úředníků pro migraci v klíčových třetích zemích tak, aby mohli sbírat informace o migračních tocích a posílit roli zastoupení EU.

Zdroj: Evropská komise 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama