ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.03.2015 19:01:00

Přemrštěným poplatkům za platbu kartou je konec

Přemrštěným poplatkům za platbu kartou je konec

Evropský parlament schválil v úterý zavedení stropu pro poplatky, které banky účtují obchodníkům za zpracování plateb kartou. U transakcí prováděných debetními kartami bude strop 0,2 % z placené částky, u kreditních karet 0,3 procenta.

Evropští zákazníci tak podle odhadů ušetří ročně až 700 milionů euro. Nová pravidla jistě ocení i zákazníci v České republice, kde jsou poplatky za platby kartami jedny z nejvyšších v Evropě (až 1,6 procenta).

Schválená legislativa také zvýší transparentnost poplatků, které si účtují poskytovatelé platebních karet, protože jim ukládá povinnost jasně zákazníky informovat o poplatcích za platbu kartou.

Je to dobrá zpráva pro zákazníky v České republice i jinde v Evropě. Očekávám, že nová pravidla povedou ke snížení cen zboží v prodejnách i online obchodech. Vítám zvýšenou transparentnost poplatků za platby kartami jako záruku, že si jejich poskytovatelé nebudou moci účtovat přemrštěné poplatky za zpracování plateb.

Stropy pro poplatky za platby kartou budou zavedeny šest měsíců poté, co schválená regulace vstoupí v platnost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama