Petr Vileta

Chovej se tak, aby ses za to nemusel nikdy stydět.
  • Piráti
  • Plzeň
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.04.2011 18:15:28

Kultura(k) vítězí

Kultura(k) vítězí

Mohlo by se zdát, že v Plzni nemáme žádné problémy od dob, kdy jsme od bran města odehnali husity a ještě jim sebrali velblouda a dali si ho do znaku.

Za minulého režimu se dokonce o nás říkalo, že jsme vlastně už Západní Německo, jen se tu mluví česky kvůli utajení.

Ani dnes se tu žádné revoluce nekonají. Máme Kartu Plzeňana, obdobu pražské OpenCard, stála mnohem méně, funguje lépe a nikdo proti ní neprotestuje. Máme zlaté kašny na náměstí, sice si pár lidí zanadávalo a někdo uplivnul, ale opět bez větších protestů. Jenže teď se tu chystá taková nemilá věc a ta by si menší vzbouření na vsi zasloužila.

Máme tu Dům kultury Inwest, jak zní jeho oficiální název, nebo-li kultůrák, nebo Inwest, nebo Dům hrůzy u Radbůzy, jak mu říkají Plzeňáci. On to totiž žádný krasavec není, to je pravda. Také už je to dědeček, postavený v osmdesátých letech minulého století a ještě ke všemu dnes víc připomíná vietnamskou tržnici, než co jiného (pár foto zde), ale je v něm Divadlo Miroslava Horníčka (plzeňského rodáka), velký sál pro 1500 lidí na pořádání plesů, malý sál pro 200 lidí na menší akce a oslavy a je tam i placené parkoviště. Jenže teď se to má všechno zbourat a na tomto místě má vyrůst Obchodní centrum Aréna.

Proč obchodní centrum, když o 100 metrů vedle je 4 patrový obchodní dům Tesco, to se neví. Proč v nové stavbě nemají být prostory pro divadlo ani jinou kulturu, to se také neví. Kam by se přestěhovat Divadlo Miroslava Horníčka se také neví. Prý by se jednou mělo postavit nové divadlo a herci by mohli přejít tam, ale kdy se má postavit, to se také neví. Nebo se to možná ví, ale úzkostlivě se to tají. Že by za tím byly peníze? Ale fuj! Takové ošklivé podezření, že mi huba neupadne, že? Přitom existují architektonické návrhy jak od studentů  z Fakulty architektury Technické univerzity v Liberci, tak od autora původní stavby,  architekta Miroslava Hrubce, jak stávající objekt přestavět nebo přistavět (k vidění zde). Jenže ono to nejde - když se nechce, opravuji, když radnice nechce.

Takže Plzeň vyhrála před Ostravou titul Evropské hlavní město kultury 2015, ale kulturu si od města odeženeme jako tenkrát ty husity. Tentokrát proti záměru radnice vznikla petice a aby byla možnost se vyjadřovat ve správních řízeních, vzniklo i občanské sdružení KULTURA(K) VÍTĚZÍ, o.s. Vlastní web teprve připravují, ale tisková zpráva sdružení je k dispozici zde. Zakládajícími členy sdružení jsou i dva členové České pirátské strany, 1. místopředseda strany Adam Šoukal a předseda plzeňských Pirátů, Martin Potůček (martin.potucek@ceskapiratskastrana.cz).

Jestli ani Vám není osud plzeňské kultury lhostejný, podepište petici na internetu, nebo v papírové podobě na těchto místech: 

  • Prodejna Hudební nástroje B & H Music, Americká 62, Plzeň
    Otevřeno: Po-Pá 9-12 hod.,13-18 hod
     
  • Kancelář Strany Zelených, 2.patro, Americká 29, Plzeň
    Otevřeno: Po 17-18 hod.
     
  • Prodejna Kraus a syn, Doudlevecká 14, Plzeň
    Otevřeno: Po-Čt 9-17 hod., Pá 9-16 hod.
     
Foto: Martin Potůček

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama