PhDr. Igor Hendrych, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.02.2023 23:15:00

Těm, kteří se snažili, ubíráme víc

Těm, kteří se snažili, ubíráme víc

Projev na 55. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 28. února 2023 k vládnímu návrhu novely zákona o důchodovém pojištění

 Vážené dámy, vážení pánové, vážení páni ministři,

já bych chtěl tady upozornit na jednu věc, reagovat na pana ministra Jurečku. On správně ukázal graf, ve kterém ukazuje nějakou Gaussovu křivku, rozložení důchodů v populaci. Ukázal nám, který důchodce je v takzvaném mediánu, to znamená, nejčetněji vyplácený důchod je kolem 20 000 nebo 21 000. Ale vzniká tímhle v podstatě jistý paradox, protože my popíráme výkonový a zásluhový princip, na kterém je založen tenhle aktuální náš důchodový systém.

My budeme přidávat mnohem méně těm, kteří se v životě snažili, pracovali, studovali a měli třeba dvě zaměstnání, a oni mají ten důchod vyšší. Těm budeme přidávat mnohem méně než těm ostatním. Zároveň ubereme úplně všem. To znamená, má to v podstatě jakýsi dvojí efekt. Ubereme všem, i těm nízkopříjmovým, a ti, kteří se snažili, pracovali, tak těm v podstatě ubíráme více. Myslím si, že to je špatně. A je to jistý paradox, vzniká tím jakási kvazi solidarita mezi samotnými důchodci a to si myslím, že je poměrně revoluční tady v tom vašem pojetí.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama