PhDr. Ing. Matěj Fichtner, MBA

  • ANO 2011
  • Praha 8
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.02.2015 7:36:00

Uklízíme po ODS nepořádek

Uklízíme po ODS nepořádek

Přinášíme komentář místostarosty Matěje Fichtnera, který reagoval na otázku "Jaký smysl má personální čistka na ÚMČ Praha 8?" v diskusním fóru měsíčníku Osmička.

 Nová politická reprezentace, motivovaná snahou ušetřit rozpočtové prostředky na provozních výdajích, se rozhodla pro výrazné organizační změny, které jsou spojeny i s odchodem některých lidí z úřadu.

Tak třeba odešel vedoucí úředník, který nesplňoval zákonné předpoklady pro výkon funkce, neboť byl před rokem 1989 příslušníkem Státní bezpečnosti. Další bývalý příslušník StB v pracovním poměru zatím zůstává, neboť se momentálně nachází ve výkonu trestu (před revolucí totiž zmlátil disidenta a nedávno byl odsouzen). Tento zaměstnanec na úřadě zajišťoval bezpečnost občanů a dohlížel na kamerový systém. Nyní zjišťujeme, do které věznice mu máme doručovat písemnosti.

Pracovní poměr končí také zaměstnancům, které v práci nikdy nikdo neviděl (mzdu samozřejmě pobírali). Odchází také neformální vůdce místní buňky ODS, který byl na úřadu zaměstnán jako řadový referent s platem 1,3 milionu Kč ročně.

Odměňování úředníků je vůbec zajímavá věc. Na částečný úvazek byla například na úřadě zaměstná- na jedna asistentka, která měla měsíční plat sedm tisíc a odměny 50 tisíc. Jiná asistentka pobírala průměrnou mzdu 103 tisíc korun měsíčně. Tajemník úřadu zase narychlo uzavřel s odborovou organizací ovládanou ODS kolektivní smlouvu, která garantuje při snižování stavu zaměstnanců odstupné ve výši až dvanáctinásobku měsíční mzdy. Jeho průměrný plat byl přitom kolem 138 tisíc korun.

Není divu, že se ODS změny nelíbí. Od zaměstnanců, kteří nejsou členy ODS, máme na změny vcelku pozitivní ohlas. Mnohým se totiž výrazně ulevilo, protože již nejsou vystaveni politickým tlakům.

Matěj Fichtner, zástupce starosty MČ Praha 8

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama