PhDr. Ing. Mgr. Jan Hrnčíř, MBA, LL.M.

předseda SPD JmK
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.06.2020 16:10:42

ANO a KSČM podporují vyvádění dividend do zahraničí

ANO a KSČM podporují vyvádění dividend do zahraničí

Dnes totiž sněmovní rozpočtový výbor hlasy poslanců ANO a KSČM, smetl ze stolu můj návrh na zákaz státní podpory pro zahraniční vlastníky vyplácející si dividendy. To je naprostý SKANDÁL!

Není možné pobírat státní podporu z peněz českých daňových poplatníků, a zároveň si vyplácet podíly na zisku svým zahraničním vlastníkům. Proto se svým návrhem snažím zabránit odlivu zisků (dividend) do zahraničí po dobu trvání mimořádné situace, kdy by finanční prostředky měly být ponechány na území České republiky pro jejich případné využití ke krytí dopadů krize na fungování a činnost obchodní korporace, včetně zmírnění dopadů na její zaměstnance.
Návrh zabraňuje odlivu zisků pouze u akciových společností, u nichž mají převody dividend do zahraničí největší dopady, protože se zpravidla jedná o společnosti, které se významným způsobem podílejí na zaměstnanosti, často jsou v obchodním vztahu s mnoha dodavateli, kdy někteří z nich jsou na nich závislí a celkově plní důležitou roli v regionu, v němž podnikají. Akciová společnost, u níž bylo rozhodnuto o výplatě dividend zahraničním akcionářům, nemá právo čerpat jakoukoliv státní podporu, kterou vláda či jiný orgán státní správy nebo instituce (např. banka ČMZRB) poskytuje za účelem krytí ztrát způsobených epidemií (např. úvěry, záruky, odklady placení pojistného a další).
Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE Zákaz čerpání podpory platí po dobu jednoho kalendářního roku od nabytí účinnosti tohoto zákona, což je akceptovatelná lhůta pro akcionáře. Peněžní prostředky tak mohou být použity pro rozvoj společnosti a zachování zaměstnanosti. Největším šokem pro mě je, že tento můj návrh odmítá i KSČM!
Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama