PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.06.2013 11:56:02

Boj s Protipirátskou unií pokračuje

Boj s Protipirátskou unií pokračuje

Česká protipirátská unie nepřestává ve svých pokusech zastrašit Českou pirátskou stranu a odradit ji od provozování odkazovacích webů, nad kterými Piráti převzali svou záštitu.

Po předchozím pokusu o zrušení portálu Sledujuserialy.cz se ředitelka Protipirátské unie Markéta Prchalová rozhodla vyvinout nátlak na další z odkazovacích webů, které provozuje Pirátská strana. Sledujemefilmy.cz je sesterskou stránkou úspěšného webu Sledujuserialy.cz a to pochopitelně ČPU nese značně nelibě.

„Paní Prchalová z Protipirátské unie si zřejmě neuvědomuje, v jakém století žije. Pravděpodobně své vyjádření ani pořádně nekonzultovala s žádnými technickými odborníky, protože jinak by nepochybně zjistila, že za pouhé embeddování skutečně nemůže po Pirátech požadovat žádné odškodné,“ podivuje se nad jednáním České protipirátské unie předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Dopis, který Piráti od paní Prchalové obdrželi, se příliš neliší od předchozích dopisů týkajících se Sledujuserialy.cz. Paní Prchalová se samozřejmě ani tentokrát neobtěžovala doložením skutečnosti, kterou v dopisech uvádí, a sice že je skutečně zplnomocněným zástupcem poskytovatelů kopírovacího monopolu.

„Jak už bylo několikrát řečeno, odkazování na audiovizuální díla nahraná na externích úložištích není možné považovat za veřejnou produkci. Pokud chce Protipirátská unie uplatňovat své domnělé nároky na stažení děl, musí se obrátit na provozovatele služeb, které nahrávání videí umožňují,“ doplňuje Jakub Michálek, místopředseda Pirátů.

S nehoráznými a neoprávněnými nároky ČPU se Pirátská strana nesetkala poprvé. Stejně jako i mnoho fyzických osob, které jsou touto organizací nevybíravým způsobem šikanovány a zastrašovány. Z nejznámějších je možné připomenout například případ libereckého mladíka, po kterém ČPU vymáhá částku 4 miliony korun, čímž z něj prakticky vytvořila zločince nejtěžšího kalibru. Jeho proviněním přitom bylo pouhé odkazování na další weby.

Pokud máte s odpornými požadavky ČPU vlastní zkušenosti, obraťte se na Českou pirátskou stranu. Už teď je totiž jasné, že boj mezi Piráty a antipiráty bude pokračovat a Pirátská strana ráda za postižené osoby veřejně přednese příklady nekalých praktik České protipirátské unie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama