PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.07.2022 19:16:00

Digitalizace stylem aby se neřeklo, kvalita i financování pokulhávají

Digitalizace stylem aby se neřeklo, kvalita i financování pokulhávají

Komentář na facebookovém profilu k příprave Digitální a informační agentury (DIA)

 Před lety jsme schválili zákon o právu na digitální služby. Ten zavedl katalog digitalizace, kde je zapsáno, která služba se kdy a jak digitalizuje. Teď je třeba to dotáhnout.

Tento rok samozřejmě operujeme ještě s projekty, které vesměs připravila minulá vláda. Mnoho z nich není finančně zabezpečeno. Proto jsme analyzovali, jak jsme na tom a zda projekty jsou v dostatečné kvalitě. Ukázalo se, že jak kvalita, tak financování pokulhává. Například není dostatečně respektován sdílený datový fond, který zaručuje, že se vás stát neptá na informace, které již obdržel. Také chyběly finanční prostředky na část digitalizačních projektů i dostatečné kompetence pro kvalitní řízení digitalizace státní správy. Kvůli tomu hrozí, že se nemusí některé části letos stihnout.

Mezi další problémy patří nedostatečná IT infrastruktura, nekoncepční a nekoordinované řízení digitalizace agend jednotlivých resortů v minulých letech nebo absence inteligentních portálových řešení.

Stalo se na pár projektech, že digitalizace proběhla fakt dobře. V mnoha případech ale proběhla spíš stylem „aby se neřeklo“. Neřešila se celková kvalita a zážitek uživatele. Aby služba byla přístupná každému, musí být zároveň jednoduchá a přehledná. Právě proto připravujeme vznik Digitální a informační agentury (DIA), která se systematicky bude zabývat zlepšením kvality digitalizačních projektů a hledáním úspor. Počítáme se vznikem této agentury již na začátku příštího roku.

Její kompetence i rozpočet a zastřeší vše, co se týká digitalizace. Bude dohlížet především nad sdílením údajů mezi systémy jednotlivých ministerstev tak, aby úřady následně nechtěly po občanovi nic navíc. Konec běhání po úřadech!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama