PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.03.2023 10:57:00

Digitální identita neznamená ofocenou občanku v mobilu

Digitální identita neznamená ofocenou občanku v mobilu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke kontrole vlastních dat

 Někdy v roce 2019 jsem se sešel s lidmi ze Státní tiskárny cenin. Vyvinuli appku, která v podstatě nabízela právě tuhle možnost - mít plastový občanský průkaz “nahraný” v mobilu. Doba se ale posunula. Je stále důležitější mít skutečnou kontrolu nad svými daty - co komu sdělujete a proč.

V době našeho předsednictví jsme úspěšně dosáhli výsledku dohody 27 zemí na Evropské digitální peněžence. Na tu se musíme už v národním řešení připravit a nejen my, ale hlavně organizace a úřady, u kterých pak prokazování bude občan, bude-li potřeba využívat.

Naše řešení si můžete představit jako šikovnější a všestrannější obdobu aplikace “Tečka”, kterou jste prokazovali za covidu, že váš očkovací certifikát je platný. Jde o vygenerovaný QR kód, který v případě chystané eDokladovky dokáže ověřit vaši identitu, anebo jinak prokázat, co je potřeba (třeba váš věk). Bez sledování - právě pro ten jeden moment ověření.

Ale to je jen první krok. Směřujeme k evropské digitální identitě, která v appce nabídne kromě ověření totožnosti napříč EU i řidičák, potvrzení o vzdělání, zdravotnická data nebo dokumenty potřebné při cestování přes hranice.

Máme řešení, které myslí na budoucnost!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama